Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

VIDEO: Horskí záchranári zasahovali pri poľských horolezkyniach

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Z dôvodu rozvíjajúcej sa búrkovej činnosti nebolo možné nasadenie leteckej techniky. Na pomoc im preto smerovali záchranári HZS zo Starého Smokovca pozemne.

Vysoké Tatry 17. júna (TASR) - Horskí záchranári pomáhali vo štvrtok (16. 6.) večer dvom poľským horolezkyniam vo veku 35 a 29 rokov, ktoré uviazli počas zlaňovania juhozápadnej steny Jastrabej veže vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webstránke.

Z dôvodu rozvíjajúcej sa búrkovej činnosti nebolo možné nasadenie leteckej techniky. Na pomoc im preto smerovali záchranári HZS zo Starého Smokovca pozemne. Ich postup komplikovala búrka, náročný horolezecký terén, v ktorom bolo nevyhnutné sa dôkladne istiť, a tma.


"K uviaznutým, premočeným a podchladeným ženám sa pomocou spustov dostali z vrcholu Jastrabej veže. Po zateplení, doplnení energie a príprave evakuácie zo steny pomocou lanovej techniky ich postupne spustili pod stenu a následne s nimi zostúpili k Chate pri Zelenom plese," informujú horskí záchranári s tým, že keďže boli ženy bez zranení, zostali na chate, kde boli ubytované.