Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

HORVÁTHOVÁ: Potrebujeme čo najviac chorých dostať domov do karantény

Eva Horváthová v TASR TV Foto: TASR TV

Poslankyňa NRSR, prof. MuDr. Eva Horváthová (OĽaNO) pracuje ako alergologička v jednom z najväčších centier vo Viedni a zároveň prednáša na vysokej škole v Bratislave.

Bratislava 30. októbra (Teraz.sk) – Cieľom víkendového celoplošného testovania Slovenska antigénovými testami je v priebehu dvoch dní stiahnuť čo najviac pozitívnych ľudí do domácej karantény a odbremeniť tak do budúcnosti zdravotnícky systém, ktorý už dnes pracuje na hranici možností. V diskusii na TASR TV to povedala poslankyňa OĽaNO, prof. MUDr. Eva Horváthová.

„Chcela by som sa prihovoriť zdravotníkom, viem, akú majú ťažkú situáciu a ako neraz pracujú na doraz v nemocnici, aby každý zvážil či má ešte silu na to, aby prišiel testovať. A ak nájde v sebe rezervy, aby prišli a pomohli,“ povedala poslankyňa, ktorá popri prednášaní na vysokej škole sama pracuje ako lekárka vo veľkom alergocentre vo Viedni. Ako dobrovoľníčka sa zúčastnila už pilotného testovania pred týždňom v štyroch najviac postihnutých okresoch.

„Nakoniec, cieľom tejto aktivity je aj to, aby sme ich (zdravotníkov, pozn. Teraz.sk) odbremenili a nemali v budúcnosti tak veľa pacientov. Inak budeme musieť zavrieť krajinu. Treba sa prihlásiť cez formulár na stránke somzodpovedny.sk, alebo korona.gov.sk,“ zdôraznila Horváthová.

Dodala, že ak chceme ochrániť ekonomiku pred úplným a prísnym lockdownom a zároveň bojovať za každý jeden ohrozený život, musíme robiť preventívne kroky, akým je napríklad aj víkendové testovanie. „V súčasnosti nemáme cielenú liečbu, máme niektoré lieky, ktoré možno podávať pacientom, ale ich účinnosť je veľmi diskutabilná,“ povedala.



„Čím dlhšie trvá pandémia, tým sú ľudia nervóznejší, majú strach napríklad o svoju prácu, čo je prirodzené. Tlak na psychiku je obrovský. Ale nemala by sa z nás vytrácať ľudskosť. Hovoriť, že starší ľudia sú už vo vysokom veku a aj tak na niečo zomrú, že iní ľudia majú rizikové faktory ako je napríklad nadváha alebo vysoký tlak... Kto už dnes nemá aspoň niektorý z rizikových faktorov?,“ pýta sa. „Je to absolútne nehumánne a neľudské ťahať debatu týmto smerom. Mňa osobne sa to veľmi dotýka. Každý ľudský život, ktorý zachránime, má svoju hodnotu,“ dodáva poslankyňa na margo internetových diskusií o tom, že COVID-19 zabíja v prevažnej miere už aj tak chronicky chorých ľudí a pacientov vo vyššom veku.

Ochorenie podľa nej môže prebiehať aj bezpríznakovo, ale šíri sa veľmi rýchlo a smrtnosť je relatívne vysoká. „Závažnosť tejto choroby je aj v tom, že ochorie veľké množstvo ľudí naraz a to zaťažuje zdravotnícky systém. Majú dýchacie ťažkosti, musia byť hospitalizovaní a starostlivosť o pacienta, ktorý potrebuje pľúcnu ventiláciu je veľmi náročná. Choroba je veľmi nákazlivá, nakazí sa aj množstvo nemocničného personálu a nemocnice už dnes idú vyslovene na doraz,“ upozorňuje Horváthová.

Na margo svojej vlastnej skúsenosti z pilotného testovania poznamenala, že ľudia, samosprávy aj armáda k nemu pristupovali zodpovedne. „Doobeda sme mali pomerne veľký nápor a bolo to náročné. Vážim si všetkých lekárov aj sestry, zdravotníckych pracovníkov a študentov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili. Je to náročné, ale dá sa to zvládnuť. Mňa tá práca napĺňala,“ povedala Horváthová s tým, že problémy riešili priebežne tak, ako vznikali.

„Testovanie sa realizovalo vonku, keď začalo popŕchať, vojaci nás okamžite presťahovali pod strechu,“ spomína.

„Situácia sa veľmi odlišuje od toho, čo bolo na jar, keď denne pribúdalo okolo sto pozitívnych ľudí a mali sme dostatok pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva, ktorí vedeli dotrasovať kontakty. Dnes, keď máme denne do tritisíc pozitívne testovaných, už takéto trasovanie nie je možné, lebo na to nemáme dostatok ľudí. Akékoľvek odťaženie zdravotníckeho systému a izolácia pozitívne testovaných ľudí určite pomôže. Je to naša jediná šanca ako znížiť prenos medzi ľuďmi,“ uzavrela Horváthová.