Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

HRABKO KOMENTUJE PARLAMENT 3: Odblokované, ale neschválené

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Tretí diel komentárov Juraja Hrabka o mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

Skupinka nezaradených poslancov okolo M. Poliačika, ktorí okupovali rečnícky pult a blokovali tak priebeh schôdze, to po dvoch nociach strávených v rokovacej sále parlamentu vzdala. Nie dobrovoľne, ale po prinesení ďalších rečníckych pultov, ktoré dal do sály priniesť predseda parlamentu A. Danko. Vyriešené.

Následne sa však parlament zasekol pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní k návrhu na zavedenie 13. dôchodku. V dvoch hlasovaniach sa prezentovalo iba 67 z potrebných najmenej 76 poslancov. Návrh tak nebol schválený a to napriek tomu, že za zrýchlené konanie hlasovali poslanci Smeru-SD, SNS aj Kotlebovci-ĽSNS.

Potvrdilo sa tak, že bez súhlasu vládneho Mosta-Híd alebo mimovládnych strán alebo viacerých nezaradených poslancov, možno v parlamente schváliť už iba nič. Koalícia nefunguje a hoci ďalšia skupinka nezaradených poslancov okolo Ľ. Galka pri otvorení schôdze zabrala, ako kedysi SDĽ, pod tlakom následných udalostí, od podpory Smeru-SD, SNS a Kotlebovci-ĽSNS radšej ustúpila. A pri hlasovaní o návrhu na skrátené legislatívne konanie sa už neprezentovala.

Prirodzene, bez schválenia zrýchleného režimu rokovania k návrhom zákonov už nemá žiadny zmysel rokovať o samotných návrhoch. Parlamentná matematika nie je zložitá, ale je neúprosná. Týka sa to nielen zavedenia 13. dôchodku, ale tiež zvýšenia prídavku na dieťa a zrušenia diaľničnej známky. Bez skráteného legislatívneho konania by išlo iba o prvé čítanie týchto návrhov zákonov, pričom druhé a tretie čítanie už nie je možné z časového hľadiska zrealizovať. Tento týždeň sa 7. volebné obdobie skončí a spolu s ním sa skončí aj púť v ňom neprerokovaných návrhov zákonov.

Samozrejme, bude záležať od rozhodnutia poslancov, či v utorok bude už snemovňa uznášaniaschopná alebo nie. Presnejšie, v ktorých prípadoch uznášaniaschopná bude a v ktorých už nebude, keďže poslanci sú v dostatočnom počte v sále prítomní. Iba sa tvária, že v nej nie sú, keďže sa neprezentujú. Pokiaľ však nepríde k zmene doterajších straníckych stanovísk, možno povedať, že zápas o schválenie uvedených troch návrhov zákonov, vrátane návrhov na ich zrýchlené prerokovanie, sa skončil. Či to je však aj osud tzv. Istanbulského dohovoru, zatiaľ nevedno.

Vzhľadom na doterajšie stanoviská politických strán možno síce predpokladať, že parlament by nemal udeliť súhlas s jeho ratifikáciou, ale či sa tak naozaj aj stane, na to treba ešte počkať.
Takže počkáme a uvidíme. Po schôdzi.