Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

HRABKOV KOMENTÁR K DEMISII A VYMENOVANIU: Vláda bez dvoch ministrov

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

V porovnaní so stiahnutím demisie M. Lajčákom, otáľaním A. Kalavskej či maštaľným odchodom M. Jureňu podľa Hrabka Sólymos ťažké chvíle zvládol lepšie.

Prezidentka Z. Čaputová dnes nielen prijala demisiu ministra životného prostredia L. Sólymosa, ale zároveň, takpovediac jedným vrzom, aj poverila dočasným vedením tohto rezortu ministra Á. Érseka.

Najskôr ešte k demisii L. Sólymosa, ktorý prekvapil. Totiž potom, čo sa mu prihodilo, treba oceniť nie to, že demisiu okamžite podal, ale hlavne spôsob, akým ju podal. Pretože mohol – napríklad – poslať iba písomné vyhlásenie prečo ju podáva, ale nie sa postaviť pred verejnosť, ako to urobil.

Nehovoriac o tom, že ju následne nestiahol ako minister M. Lajčák, ale správal sa omnoho kultúrnejším, takpovediac panským až aristokratickým spôsobom. Aspoň teda v porovnaní povedzme s otáľaním podania demisie ministerkou A. Kalavskou alebo – hrôza si spomenúť – s ministrom M. Jureňom, teda maštaľným spôsobom.

To, že poverenie dočasne viesť rezort životného prostredia dostal od prezidentky Z Čaputovej práve minister dopravy a výstavby Á. Érsek, už veľkým prekvapením nie je. Aby bola vo vládnom kabinete zachovaná stranícka rovnováha, mala na výber iba medzi ním aj ministrom spravodlivosti G. Gálom. A každý uzná, že doprava má alebo by mala mať k životnému prostrediu predsa len o kúsok bližšie, ako spravodlivosť.

Isto, namieste sú aj otázky, prečo je niekto poverený iba dočasným vedením rezortu a prečo nie je vymenovaný riadny minister, tie však nepatria hlave štátu, ale premiérovi P. Pellegrinimu. Iba on má právo podať prezidentke návrh na vymenovanie člena vlády – hlava štátu nemôže bez jeho návrhu konať – a kým tak neurobí, bude vláda takpovediac personálne okýptená, keďže samotný premiér už taktiež dočasne vedie rezort zdravotníctva.

Mimochodom, nie je to žiadne dobré vysvedčenie, keď vládny kabinet končí volebné obdobie v takomto neúplnom stave. Svedčí to nielen o politickej slabosti vlády a premiéra, ale aj slabosti celej koalície.