Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Počet obetí monzúnového dažďa sa v Indii zvýšil na 124

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dažde sú síce počas tohto ročného obdobia dôležité pre miestne poľnohospodárstvo, opakovane však napáchajú aj veľké škody.

Bombaj 25. júla (TASR) – Na 124 sa v nedeľu zvýšil v Indii počet obetí záplav a zosuvov pôdy vyvolaných prudkým monzúnovým dažďom. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne informácie, podľa ktorých záchranári stále pátrajú po desiatkach nezvestných.

Lejaky bičujú západné pobrežie indického subkontinentu už od štvrtka tohto týždňa a meteorológovia predpovedajú, že zrážky neustanú ani v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní.

Len v samotnom zväzovom štáte Maháraštra zahynulo už 114 ľudí. Patria medzi ne aj štyri desiatky osôb, ktorí našli smrť pri mohutných zosuvoch pôdy v horskej dedine Talijé, južne od Bombaja. A desiatka ďalších prišla o život pri dvoch iných zosuvoch rozbahnenej zeminy v lokalitách ležiacich takisto na juh od Bombaja, ilustruje situáciu AFP.

K prudkým lejakom sa v mnohých pobrežných častiach Maháraštry pridáva vysoký morský príliv. Navyše, v mnohých okresoch vznikajú povodne aj vylievaním vody z priehrad, uviedla v sobotnom tlačovom vyhlásení vláda tohto federálneho indického štátu.

Monzúnové obdobie trvá v južnej Ázii – vrátane indického subkontinentu – obvykle od júna do septembra. Dažde sú síce počas tohto ročného obdobia dôležité pre miestne poľnohospodárstvo, opakovane však napáchajú aj veľké škody.