Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Indiu zasiahla vlna horúčav, v Naí Dillí platí výstraha pred teplom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Niektoré časti Naí Dillí v piatok hlásili teploty dosahujúce 47,1 stupňa Celzia.

Naí Dillí 18. mája (TASR) – Severozápad Indie v sobotu zasiahla vlna horúčav, ktorá podľa indického meteorologického úradu (IMD) potrvá niekoľko ďalších dní. V indickej metropole Naí Dillí platí výstraha pred teplom. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Niektoré časti Naí Dillí v piatok hlásili teploty dosahujúce 47,1 stupňa Celzia, horúčavy zasiahli aj okolité štáty Pandžáb, Harijána a Radžastan. IDM preto varuje najmä seniorov, aby poobede zostali vnútri, pili množstvo tekutín a nosili voľné oblečenie.

Vysoké teploty zasiahli krajinu práve v čase konania šesťtýždňových parlamentných volieb. Odborníci sa obávajú, že vysoké teploty môžu ohroziť ľudí čakajúcich v dlhých radoch.

Apríl, máj a jún sú na mnohých miestach Indie najhorúcejšie mesiace a výskyt horúčav je počas nich bežný, ochladenie prinášajú monzúnové dažde. Intenzita horúčav sa však počas uplynulých rokov zvýšila a často ich sprevádzajú intenzívne suchá, ktoré postihujú desiatky miliónov ľudí.

V apríli spôsobili horúčavy v Indii päť úmrtí, v susednom Bangladéši 28, uvádza štúdia, ktorú vypracovala vedecká skupina World Weather Attribution. Podľa štúdie tento rok narástol počet úmrtí spôsobených teplom aj v Thajsku a na Filipínach.

Podľa údajov indických úradov zomrelo minulý rok počas horúčav 150 osôb, od začiatku storočia počet ich obetí dosiahol už takmer 11.000. Odborníci však predpokladajú, že skutočný počet obetí je výrazne vyšší.