Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Irán oznámil, že posilní systémy protivzdušnej obrany v Sýrii

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí . Foto: TASR/AP

Irán vždy popieral, že do bojov v Sýrii posiela oddiely, a tvrdí, že tam má len vojenských poradcov.

Teherán 8. júla (TASR) - Irán plánuje posilniť systémy protivzdušnej obrany v Sýrii v rámci vojenskej dohody medzi oboma spojencami. V stredu o tom informovala iránska štátna televízia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Posilníme systémy protivzdušnej obrany v Sýrii, aby sa zlepšila vojenská spolupráca medzi oboma krajinami," uviedla televízia, ktorá citovala najvyššieho veliteľa ozbrojených síl generálmajora Mohammada Bagherího.

Táto dohoda "ešte viac povzbudí naše odhodlanie... postaviť sa proti tlakom Ameriky", dodal Bagherí.

Kľúčový spojenec USA Izrael, úhlavný nepriateľ Iránu, podnikol v Sýrii od začiatku tamojšej občianskej vojny v roku 2011 stovky útokov a cielil na sýrskych vládnych vojakov, spojenecké iránske sily a bojovníkov z libanonského šiitského militantného hnutia Hizballáh, ktorých podporuje Irán.

Irán vždy popieral, že do bojov v Sýrii posiela oddiely, a tvrdí, že tam má len vojenských poradcov.

Štátna televízia zverejnila na svojej webovej stránke video z podpisu dohody v Damasku - signatármi boli Bagherí a sýrsky minister obrany Alí Ajjúb.

Video zachytáva aj hovorcu iránskej armády, ako číta spoločné vyhlásenie s tým, že "komplexná vojensko-bezpečnostná dohoda" je zameraná na "konfrontáciu s narastajúcimi nebezpečenstvami a s terorizmom takfíríov, ktorých podporujú medzinárodné a regionálne veľmoci".

Predstavitelia v šiitskom Iráne používajú pojem "takfírí" na označenie sunnitských džihádistov, vrátane skupín bojujúcich v Sýrii.

Spoločné vyhlásenie v stredu tiež zdôraznilo "potrebu stiahnutia všetkých zahraničných ozbrojených síl, ktoré vstúpili do Sýrie ilegálne".

Teherán, spolu s Moskvou, je jedným z hlavných spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada vo vojne, ktorá ničí krajinu od roku 2011.

Tento konflikt pripravil o život vyše 380.000 ľudí a vyhnal z domovov milióny obyvateľov.