Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

Irán varoval Izrael aj pred najmenšou odvetou za nedávny útok

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari ukazuje novinárom jednu z iránskych balistických rakiet, ktorá bola zastavená izraelským protivzdušným obranným systémom počas víkendového útoku Iránu na Izrael, na vojenskej základni Julis, na juhu Izraela 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident zopakoval, že Teherán konal v sebaobrane, a kritizoval podporu niektorých západných vlád Izraelu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 16. apríla (TASR) - Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne "čo i len najmenší krok" ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň "bolestivá". TASR informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP.

Vôbec prvý priamy útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý mnohí pripisujú Izraelu – i keď ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel. Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve a zahynulo pri ňom sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

"Rozhodne vyhlasujeme, že čo i len najmenšia akcia proti záujmom Iránu sa určite stretne s tvrdou, rozsiahlou a bolestivou reakciou," povedal Raísí v telefonickom rozhovore v noci na utorok s katarským emirom Tamímom bin Hamadom Ál Sáním.

Iránsky prezident zopakoval, že Teherán konal v sebaobrane, a kritizoval podporu niektorých západných vlád Izraelu.

Hlavný veliteľ izraelskej armády Herci Halevi v pondelok prisľúbil odvetu za tento bezprecedentný útok, a to napriek výzvam svetových lídrov na deeskaláciu pre obavy z rozšírenia konfliktu do regiónu.

Izraelská armáda uviedla, že veľká väčšina iránskych dronov a rakiet bola zostrelená – s pomocou Spojených štátov a ďalších spojencov – a útok spôsobil len minimálne škody.