Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

V Izraeli dali pokyn pokračovať vo vyjednávaní o rukojemníkoch

Izraelské sily zadržali Palestínčana počas razie v meste Jenin na západnom brehu Jordánu vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA s odvolaním sa na tieto médiá dodala, že vojnový kabinet predtým zasadal štyri hodiny.

Tel Aviv 23. mája (TASR) - Izraelský vojnový kabinet dal svojmu vyjednávaciemu tímu pokyn, aby pokračoval v snahách o dosiahnutie prepustenia rukojemníkov, ktorých v palestínskom Pásme Gazy zadržiava radikálne hnutie Hamas. S odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o tom vo štvrtok informovali izraelské médiá.

Agentúra DPA s odvolaním sa na tieto médiá dodala, že vojnový kabinet predtým zasadal štyri hodiny.

O podmienkach prepustenia rukojemníkov zavlečených do Pásma Gazy po vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 nerokujú Izrael a Hamas priamo, ale za účasti sprostredkovateľov - Egypta, Kataru a USA.

Posledné kolo týchto rokovaní sa skončilo bez výsledkov a podľa pozorovateľov rokovania uviazli v slepej uličke.

Pri bezprecedentných útokoch Hamasu a iných extrémistických skupín v izraelskom pohraničí bolo 7. októbra minulého roka zabitých asi 1200 ľudí a ďalších viac ako 200 ich bolo zajatých a zavlečených do Pásma Gazy.

Tieto útoky boli spúšťačom ofenzívy izraelskej armády v palestínskej pobrežnej enkláve.

Bojové operácie si tam doteraz vyžiadali viac ako 35.700 obetí na životoch, vyplýva z bilancie zverejnenej palestínskymi úradmi, ktoré dodávajú, že väčšina obetí sú ženy a deti. Tieto údaje je takmer nemožné overiť z nezávislých zdrojov, ale OSN a ľudskoprávne agentúry ich považujú do značnej miery za dôveryhodné.