Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Import

Ján Palárik – najvýznamnejší Kysučan

Ilustračné foto Foto: Mgr. Mária Gavenčiaková/TASR

SOŠ drevárska v Krásne nad Kysucou sa zapojila do programu Poznávaním histórie rozvíjame vlastenectvo a národné povedomie. Jeho cieľom bolo pripomínať tvorbu a odkaz národného dejateľa Jána Palárika

Krásno nad Kysucou 13. apríla (TASR) - Stredná odborná škola drevárska Krásno nad Kysucou sa zapojila do grantového programu Poznávaním histórie rozvíjame vlastenectvo a národné povedomie, ktorý vypísal Žilinský samosprávny kraj, odbor školstva a športu. Obsahom grantového programu je zvýšenie záujmu mladých ľudí o históriu slovenského národa v súvislosti s vlasteneckým odkazom významných národných dejateľov, ktorí pôsobili na území Žilinskej župy. Jeho cieľom je zvýšenie národného povedomia prostredníctvom rozšírenia si vedomostí o živote a diele významných osobností Slovenska, ako aj o histórii, kultúre a súčasnosti vybraných miest a obcí, v ktorých tieto osobnosti žili alebo pracovali, ich poznávanie na základe osobných skúseností a zážitkov žiakov.

Naša škola vypracovala projekt Ján Palárik – najvýznamnejší Kysučan. V rámci neho sme 29. februára so žiakmi 3.O triedy navštívili jeho rodisko v Rakovej. Zavítali sme do kultúrneho domu, kde je inštalovaná pamätná izba, v ktorej sú vystavené materiály z jeho života a jeho diela. Jej zameranie vystihuje názov výstavy Ján Palárik – život a dielo. Pozreli sme si pamätnú tabuľu umiestnenú na rodinnom dome č. 266, ktorý je postavený na mieste pôvodného rodičovského domu.
Ilustračné foto
Foto: Mgr. Mária Gavenčiaková/TASR
Videli sme aj pomník v  obci Raková vedľa kultúrneho domu, ktorý nesie jeho meno. V rámci projektu sme 1. marca 2012 navštívili Majcichov pri Trnave, kde J. Palárik pôsobil ako rímsko-katolícky farár až do svojej smrti. V tejto obci sa náš Kysučan teší veľkej úcte. Má tu postavený dôstojný pomník na hrobe a pamätník pri kostole. Budova rímskokatolíckej fary, v ktorej žil J. Palárik, sa zachovala a označuje ju pamätná tabuľa. V kaštieli je zriadená Palárikova pamätná izba. So žiakmi sme zavítali aj na Obecný úrad v Majcichove. Navštívili sme aj Divadlo Jána Palárika v Trnave. Z nafotených materiálov, ktoré sme získali v navštívených miestach, vypracujeme monografiu o Jánovi Palárikovi a pripravíme prezentáciu.

Od 16.apríla do 20. apríla pripravíme výstavu o Jánovi Palárikovi a jeden deň v tomto týždni zrealizujeme prednášku o ňom pre žiakov našej školy. Od 23. apríla do 27. apríla naaranžujeme výstavu o Jánovi Palárikovi v Mestskej knižnici v Krásne nad Kysucou. V deň 190. výročia narodenia J. Palárika 27. apríla 2012 sa v knižnici uskutoční prednáška o najvýznamnejšom Kysučanovi pre širokú verejnosť. Posledným bodom projektu bude distribúcia monografie pre stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.

Stredná odborná škola drevárska v Krásne nad Kysucou chce touto monografiou rozšíriť vedomosti stredoškolskej kysuckej mládeže, ale aj širokej verejnosť. Cieľom projektu je pripomínať tvorbu a odkaz národného dejateľa Jána Palárika, pochopiť jeho názory, činnosť a životné osudy. U žiakov a širokej verejnosti zlepšiť národné povedomie, zvýšiť národnú hrdosť, zlepšiť vedomostí z národných a regionálnych dejín.

Mgr. Mária Gavenčiaková, Stredná odborná škola drevárska Krásno nad Kysucou