Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Japonská inflácia sa v apríli prudko zrýchlila

Na elektronickej tabuli je hodnota kľúčového indexu Nikkei 225, ktorý si pripísal 1051,26 bodu alebo 4,88 % a uzavrel na 22.582,21 bodu v utorok 16. júna 2020. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v apríli zvýšili o 0,4 % rovnako ako v marci.

Tokio 20. mája (TASR) - Japonská inflácia sa v apríli prudko zrýchlila a tempo rastu jadrového indexu spotrebiteľských cien sa dostalo nad dvojpercentný cieľ centrálnej banky prvýkrát za 7 rokov.

Index spotrebiteľských cien v apríli medziročne stúpol o 2,5 % po +1,2 % v marci, uviedlo japonské ministerstvo pre vnútorné záležitosti a komunikáciu. Ekonómovia počítali so zvýšením tempa rastu cien na 2,4 %.

Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín, sa medziročne zvýšil v súlade s očakávaniami o 2,1 % po +0,8 % v predchádzajúcom mesiaci.

Motorom jadrovej inflácie bol nárast dovozných cien, nie silný domáci dopyt. Mnohí ekonómovia preto počítajú s tým, že japonská centrálna banka (BoE) bude pokračovať vo svojej ultra uvoľnenej menovej politike. Vysoká inflácia totiž znižuje kúpnu silu domácností, pričom mzdy výraznejšie nerastú.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v apríli zvýšili o 0,4 % rovnako ako v marci.