Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Japonský expremiér Šinzó Abe navštívil kontroverznú svätyňu Jasukuni

Na archívne snímke bývalý japonský premiér Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Svätyňa Jasukuni je všeobecne vnímaná Pekingom i Soulom ako symbol japonskej vojenskej agresie, pretože okrem iného vzdáva česť 14 japonským vojnovým zločincom.

Tokio 19. septembra (TASR) - Bývalý japonský premiér Šinzó Abe navštívil v sobotu kontroverznú svätyňu Jasukuni, ktorá vzdáva hold aj niekoľkým vojnovým zločincom. Politik tak učinil po prvý raz od roku 2013, pričom počas svojho mandátu sa tomuto kroku vyhýbal so zámerom nepodráždiť Čínu a Južnú Kóreu. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Abe vopred ohlásil návštevu svätyne na sociálnej sieti Twitter spolu s fotografiou seba na danej lokalite iba niekoľko dní po tom, ako ho v úrade ministerského predsedu nahradil Jošihide Suga. Abe, najdlhšie slúžiaci japonský premiér, odstúpil koncom augusta zo zdravotných dôvodov.

Svätyňa Jasukuni je všeobecne vnímaná Pekingom i Soulom ako symbol japonskej vojenskej agresie, pretože okrem iného vzdáva česť 14 japonským vojnovým lídrom, ktorých medzinárodné tribunály obvinili z vojnových zločinov.

Japonský parlament v stredu zvolil do funkcie premiéra nového predsedu vládnej Liberálnodemokratickej strany Jošihideho Sugu.

Nového premiéra čakajú v úrade náročné úlohy - koronavírusová pandémia a stabilizovanie ekonomiky v súvislosti s odloženými letnými olympijskými hrami v Tokiu. Suga neskrýva, že plánuje pokračovať v programoch, ktoré začal Abe.

Suga, ktorý bol dlho považovaný za Abeho pravú ruku, bol v pondelok zvolený za nového šéfa vládnej Liberálnodemokratickej strany, čím si prakticky zaistil svoje zvolenie za predsedu vlády pri stredajšom hlasovaní v parlamente, kde má vládna strana väčšinu.