Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Premiér by chcel súkromné zdravotné poisťovne vyvlastňovať v roku 2014

Foto: TASR/František Iván

Premiér pripustil, že sa peniaze potrebné na náhradu za vyvlastnenie zdravotných poisťovní nájdu predajom menšinového štátneho podielu v Telekome.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) by bol veľmi rád, keby bol rok 2014 tým, kedy sa príjmu prvé rozhodnutia o vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Predseda vlády tak potvrdil, že kabinet pokračuje v príprave vytvorenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne. "Máme všetko pripravené, len potrebujeme dotiahnuť do konca veľmi komplikované zákony," zdôraznil. Významný posun v príprave tohto procesu vláda podľa neho urobí na prelome tohto a budúceho roka.

"Bol by som veľmi rád, keby bol rok 2014 rokom, kedy sa príjmu prvé rozhodnutia vo veci vyvlastnenia súkromných zdravotných poisťovní," avizoval. Keď bude pripravená legislatíva, vláda podľa jeho slov pristúpi k ohodnoteniu zdravotných poisťovní a následne im dá ponuku kúpnej ceny. "Ak túto ponuku odmietnu, tak sa jednoducho vyvlastnia za náhradu," doplnil Fico.

V spore s Union ZP podľa premiéra Slovensko neprehralo

Kabinet chce podľa neho spraviť všetky kroky pri rešpektovaní ústavy a medzinárodného práva, aby po ukončení tohto procesu nemohlo byť napadnuté rozhodnutie štátu vyvlastniť súkromné poisťovne. To sa totiž stalo v minulosti v prípade zákazu zisku zdravotných poisťovní a Slovensko momentálne čelí arbitráži zo strany majiteľa súkromnej Union zdravotnej poisťovne.

V prípade nedávneho rozhodnutia nemeckého spolkového súdu sa podľa premiéra nič nedeje a Slovensko zatiaľ neprehralo. "Federálny spolkový súd chce prijať procedurálne rozhodnutie, ktorým posúva vec naspäť krajinskému súdu, tak kto čo prehral?" pýtal sa Fico. Podľa jeho slov nejde vôbec o konečné rozhodnutie.

Jedna poisťovňa sa má zaplatiť z predaja podielu v Telekome


slovenský premiér Robert Fico
Foto: TASR/MTI
Čo sa týka ceny za vyvlastnenie, tú premiér nechcel konkretizovať, keďže celý proces je iba na začiatku. Uviedol však, že bude niekoľkonásobne nižšia ako straty z toho, keď si súkromné poisťovne nechávajú zisky zo zdravotného poistenia. "Predsa majú správny fond, ktorý im stačí na autá, na dobré platy, na pekné sekretárky, na všetko," zdôraznil.

Premiér pripustil, že sa peniaze potrebné na náhradu za vyvlastnenie zdravotných poisťovní nájdu predajom menšinového štátneho podielu v Telekome. Zaradil ho medzi aktíva, ktoré štát má, no neriadi ich a ani z nich nezískava dividendy, preto sa môžu použiť na získanie iných dôležitých aktív, ako sú napríklad zdravotné poisťovne.