Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

J.HRABKO KOMENTUJE VÝSLEDOK 1.KOLA: Slovensko volilo

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Komentár Juraja Hrabka.

Slovensko volilo. A do druhého kola prezidentských volieb si vybralo Z. Čaputovú a M. Šefčoviča.

Poradie ostatných kandidátov nie je v tejto chvíli dôležité, hoci, samozrejme, bude predmetom analýz z rôznych uhlov pohľadu. Ich výsledky totiž dajú odpovede na veľa otázok a to nie iba kandidátom, ale všetkým záujemcom, keďže budú aj kľúčom k pochopeniu, v akom stave sa krajina aktuálne nachádza. Nielen ako celok, ale kúsok po kúsku. Aj preto je dobre, že Slovensko zvolilo do druhého kola práve Z. Čaputovú a M. Šefčoviča, pretože to po druhom kole – teda zvolení nového prezidenta a odmietnutí jedného z dvoch z kandidátov – to bude ešte jasnejšie, zreteľnejšie a zrozumiteľnejšie.

Jedným dychom treba povedať, že – rovnako v tejto chvíli – sa krajina ešte dokázala ako tak vyhnúť úplnému zdivočeniu. Ak totiž spočítame výsledky v poradí tretieho a štvrtého kandidáta, vidno, že práve vďaka ich taktike môže M. Šefčovič ďakovať, že postúpil do druhého kola a z volieb nevypadol. Mimochodom, toto je veľké varovanie alebo odkaz pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Povedané na rovinu: ak by M. Kotleba urobil to isté, čo urobil R. Mistrík, možno usudzovať, že dnes by Z. Čaputová mala protikandidáta z celkom iného politického súdka, ako má.

Nemožno aspoň narýchlo nespomenúť aj výsledok B. Bugára, ale tiež M. Krajniaka, ktoré sú pod úrovňou preferencií ich strán a teda nemôžu byť ničím iným, ako prehrou, hoci tí ich zrejme budú prezentovať inak.
Bez ohľadu na reálne dosiahnuté čísla pred voľbami a po nich, možno konštatovať, že výsledky prieskumov verejnej mienky spred dvoch týždňov, hoci sa mýlili v číslach, nemýlili sa v tom hlavnom, teda v tom, ktorí dvaja kandidáti mali navrch v porovnaní s ostanými.

Vzdanie sa kandidátov v prospech niektorého z dvojice postupujúcich do druhého kola nebude významné, pretože nezohrá veľkú úlohu. Inými slovami, obaja postupujúci by sa mali v druhom kole spoľahnúť viac na vlastné sily, ako na silu tých, ktorí do druhého kola nepostúpili.

Hlavne preto, lebo nevedno, či voliči kandidátov, ktorí skončili na treťom a štvrtom mieste sa na druhé kolo volieb vykašľú alebo budú zanovito hrať o svoju politickú budúcnosť aj v ňom. V takom prípade je zrejmé, ktorý kandidát bude pre nich prijateľnejší, keďže Z. Čaputová to isto nie je.

Inými slovami, faktom je zatiaľ iba to, že poznáme mená dvoch postupujúcich do druhého kola prezidentských volieb. Začína sa kolo druhé, začína sa všetko odznova. Rozhodne sa až o dva týždne.