Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

J.K.Viktorin spája ľudí rovnakého cítenia i dnes

Novozámocká delegácia s veľvyslancom SR v Maďarsku Petrom Weisom Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR

J.K. Viktorin bol náš rodák z obce Zavar. Jeho životná púť bola plná prekážok, ktoré zdolával pomocou silnej vôle a charakteru. Je pochovaný v maďarskom mestečku Vyšehrad.

Nové Zámky 11. júna (TASR) - Kto bol Jozef Karol Viktorin (1822 – 1874)? - Kňaz, národný buditeľ, literát, vydavateľ almanachov Lipa a Concordia, podporovateľ talentovaných básnikov a prozaikov 19. storočia, autor niekoľkých cestopisných a historických diel, ako i gramatiky slovenského jazyka napísanej v nemeckom jazyku. Bol to náš rodák, z obce Zavar. Jeho životná púť bola plná prekážok, ktoré zdolával pomocou silnej vôle a charakteru. Je pochovaný v maďarskom mestečku Vyšehrad (Visegrád).
S menom Jozefa Karola Viktorina sa síce stretávame v encyklopedických prameňoch, je spomenuté v dejinách slovenskej literatúry, ale nie každý, koho sa spýtame “Kto bol J.K.Viktorin?“ vie dať správnu odpoveď.
tomu, aby sa vzbudil váš záujem o túto historickú osobnosť, ktorej meno sa viaže k národnoobrodeneckému hnutiu 19. storočia, k zakladateľom Matice slovenskej a Spolku sv. Vojtecha a k mnohým ďalším aktivitám nasmerovaných v prospech rozvoja kultúry a vzdelanosti nielen Slovákov, ale i Maďarov a Nemcov, stačí ak navštívite maďarské mestečko Visegrád (Vyšehrad), a budete počuť chválospevy v prospech Jozefa K.Viktorina, ktoré iste vzbudia i vašu pozornosť, čo sa stalo i mne.
Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR

V júli roku 2010 som sa zúčastnila na slávnostnej vernisáži v rámci projektu Poklady bez hraníc, do ktorého bolo zapojené i Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Po oficiálnej časti podujatia som mala možnosť hovoriť s riaditeľom Múzea Kráľa Mateja Korvína a s ďalšími ľuďmi, ktorí sa veľmi pekne a s vysokou úctou vyjadrovali o Jozefovi Karolovi Viktorinovi, ktorého považujú za krstného otca svojho múzea … A vzbudili aj môj záujem.
Následne som sa pustila do historického výskumu, aby som sa viac dozvedela o Viktorinovi. V spolupráci s Archívom literatúry a umenia pri SNK v Martine, s Archívom Spolku sv. Vojtecha v Trnave a ďalšími ustanovizňami som zbierala informácie, dotvárajúce zaujímavý celok vo forme ucelenejších poznatkov o živote a diele J.K. Viktorina. Považovala som za dôležité nenechať si to len pre seba, ale odovzdať ďalej. A stalo sa. V spolupráci s MO Matice slovenskej v Nových Zámkoch a Občianskym združením za Troma Mostami v Nových Zámkoch bola vydaná brožúra nesúca názov Búrlivý život J.K. Viktorina, ktorej slávnostná prezentácia sa konala v 5. októbra 2011 v priestoroch MO MS Nové Zámky.
Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR

V marci 2012 sme si pripomenuli 190. výročie narodenia J.K.Viktorina. Múzeum Kráľa Mateja Korvína v spolupráci s viacerými inštitúciami usporiadalo dňa Pamätný deň Jozefa Viktorína. Keďže pri zbieraní materiálov k mojej výskumnej činnosti som úzko spolupracovala aj s múzeom vo Vyšehrade, dostala som pozvánku na slávnosť a súčasne som bolo oslovená s požiadavkou, vystúpiť prednáškou na vedeckej konferencii. Prijala som oboje.
Nasledovalo obdobie príprav, ktorého výsledkom bolo, že 17. marca 2012 sa delegácia zložená z členov MO MS v Nových Zámkoch pod vedením Dr.Márie Malperovej a členov OZ Za troma mostami vedenej Ing. Františekom Danielom, zúčastnila Pamätného dňa Jozefa Karola Viktorina v maďarskom Visegráde, usporiadaného z príležitosti 190. výročia narodenia . Zúčastnili sme sa vedeckej konferencie, na ktorej prednášali : mladý maďarský historik József Demmel, Kazimír Kápolnay – predseda Slovenskej samosprávy 8. obvodu v Budapešti, PhDr. František Vrábel z Bratislavy a ja.
V popoludňajších hodinách sme sa zúčastnili spomienkovej akcie pri hrobe Jozefa Viktorina. Hrob symbolicky posypali zeminou zo Zavaru ,( zeminu zabezpečilo OZ za Troma mostami), Dr. Jana Garajová a Ing. František Daniel. Pri tejto príležitosti zemou pokrstili maďarskú verziu diela Búrlivý život J.K. Viktorina vydaného na CD nosiči pod názvom J.K.Viktorin Viharos élete.
Po slávnostných príhovoroch a kladení vencov na hrob osobnosti, ktorú si rovnako vážime na Slovensku i v Maďarsku, sa konala slávnostná vernisáž výstavy Život a dielo J.K. Viktorina v priestoroch Kultúrno-spoločenského strediska vo Visegráde. Slávnostný deň bol ukončený svätou omšou.
Tým sa moje stretnutie s Viktorinom nekončí. Dňa 24. mája som sa zúčastnila na slávnostnej vernisáži výstavy Život a dielo J.K. Viktorina, ktorá sa konala v priestoroch Slovenskej školy v Budapešti. Výstavu si tamojší návštevníci môžu prezrieť do 15. júna a odtiaľ poputuje k nám, do Nových Zámkov, aby sa aj obyvatelia mesta Nové Zámky a jeho okolia, resp. Návštevníci dozvedeli viac o tejto historicky zaujímavej osobnosti. A to nie je všetko.
Symbolicky môžeme povedať, že Jozef Karol Viktorin spojil dve školy – Obchodnú akadémiu Šurany a Slovenskú školu v Budapešti ( jej súčasťou je materská škola, všeobecná škola, gymnázium a žiacky domov). Dňa 6. júna 2012 vznikla spoločná dohoda vedení oboch škôl k spolupráci v rámci programu Comenius. Po rekapitulácii všetkých udalostí môžeme teda povedať, že J.K. Viktorin spája ľudí i dnes.

Peadr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany