Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Jupiter má 92 mesiacov, čo je najviac v Slnečnej sústave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novoobjavené obežnice majú veľkosť od jedného do troch kilometrov. Ide o tzv. vonkajšie mesiace obiehajúce vo veľkej vzdialenosti od samotnej planéty.

Mys Canaveral 4. februára (TASR) - Astronómovia objavili 12 nových mesiacov obiehajúcich okolo Jupitera, ktorý ich tak má dovedna už 92 - to je najviac spomedzi planét Slnečnej sústavy. Na druhom mieste je s 83 potvrdenými mesiacmi Saturn, ktorý v minulosti figuroval na prvej priečke. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AP.

Dvanásť nových mesiacov Jupitera bolo len nedávno pridaných do oficiálneho registra Centra pre malé planéty (MPC), ktorý spravuje Medzinárodná astronomická únia (IAU).

Pre AP to uviedol americký astronóm Scott Sheppard, člen výskumného tímu, ktorý stál za objavom nových mesiacov Jupitera. Podarilo sa ich spozorovať v priebehu rokov 2021-2022 za pomoci teleskopov na Havajských ostrovoch a v Čile a ich obežné dráhy neskôr potvrdili ďalšie pozorovania.

Novoobjavené obežnice majú veľkosť od jedného do troch kilometrov. Ide o tzv. vonkajšie mesiace obiehajúce vo veľkej vzdialenosti od samotnej planéty.

"Dúfam, že sa nám podarí urobiť snímku jedného z týchto vonkajších mesiacov, aby sme viac dozvedeli o jeho pôvode," uviedol Scott Sheppard z washingtonského vedeckého inštitútu Carnegie Institution for Science. Tento astronóm sa podieľal už na objave približne 70 mesiacov obiehajúcich okolo Jupitera, a tiež viacerých mesiacov v okolí Saturnu.

Podľa Shepparda sa dá očakávať, že v okolí oboch týchto veľkých planét, tzv. plynných obrov, sa postupne objavia ešte ďalšie mesiace. Iné planéty Slnečnej sústavy majú výrazne nižší počet potvrdených mesiacov: Urán 27, Neptún 14, Mars 2, Zem 1 a Venuša a Merkúr žiaden.

Predpokladá sa, že veľké množstvo malých mesiacov majú aj Urán a Neptún, ale vzhľadom na veľkú vzdialenosť oboch planét od Slnka, je ich ťažšie objaviť, než je tomu v prípade Jupitera či Saturnu.

Novoobjavené mesiace Jupitera zatiaľ neboli pomenované. Len približne polovica z nich má veľkosť približne 1,5 kilometra, čo je minimálna hranica, pri ktorej obežnica dostáva pomenovanie, napísala v piatok agentúra AP.