Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

R. Kaliňák: Stáva sa často, že sa záchranárske vrtuľníky zastupujú

Z mimoriadnej schôdze NR SR 24. októbra 2013 v Bratislave. Poslanci na schôdzi žiadajú prerokovať návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery členke vlády SR Zuzane Zvolenskej, poverenej riadením Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Na snímke vľavo minister kultúry SR Marek Maďarič a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Michal Svítok

Kaliňák podľa svojich slov rešpektuje kontrolnú právomoc poslancov voči vláde. Zároveň však tvrdí, že návrh na odvolanie člena kabinetu má byť vyargumentovaný, čo sa nestalo.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) dodržala pri tendri na obsadenie vrtuľníkových záchranných služieb zákon a ak sa ju opozícia z tohto dôvodu pokúša odvolať, tak klesla na úplne dno. V dnešnej rozprave k návrhu na odvolanie Zvolenskej z funkcie to vyhlásil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podľa jeho slov je totiž bežné, že sa vrtuľníky z jednotlivých staníc navzájom zastupujú po celom Slovensku. "Ak je jeden vo vzduchu, tak ho zastupujú. Toto sa stáva často, že jeden vrtuľník je hore a zastúpi ho iný. Nie je ničím výnimočným, keď sa Bratislave ponúka Žilina či Banská Bystrica, keď Košice suplujú stredné Slovensko," vyhlásil na margo opozíciou kritizovanej skutočnosti, že v Bratislave a Trenčíne neboli vrtuľníkové stanice obsadené päť dní.

Kaliňák podľa svojich slov rešpektuje kontrolnú právomoc poslancov voči vláde. Zároveň však tvrdí, že návrh na odvolanie člena kabinetu má byť vyargumentovaný, čo sa v tomto prípade nestalo. "Pokus opozície o vyslovenie nedôvery je účelovým politickým ťahom najmä v rámci predvolebného boja. Takto zneužiť ľudské nešťastie na politický boj je dehonestujúce," tvrdí vicepremiér.

Ako podporný argument, že opozícia koná od vplyvom blížiacich sa krajských volieb, použil Kaliňák skutočnosť, že za predsedu kraja kandiduje spolunavrhovateľ odvolania Zvolenskej Ivan Uhliarik (KDH). "Je pred voľbami a preto všetci asistujú," vyhlásil minister. Navrhovateľovi Viliamovi Novotnému (SDKÚ-DS) zase odkázal, že prekrúca fakty a manipuluje.

Kaliňák zároveň prečítal uznesenie vlády, v ktorom sa okrem iného píše, že nie je dôvod na vyslovenie nedôvery Zvolenskej. "Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva je účelovým pokusom v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ku ktorému došlo v dôsledku tragickej autonehody," píše sa v stanovisku vlády.



Opozícia ministerku kritizuje za to, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.