Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Kampaň Správni kandidáti podporilo vyše 900 uchádzačov

Foto: TASR/František Iván

Základom kampane je deväť opatrení týkajúcich sa efektívneho hospodárenia, transparentného riadenia i otvorenej komunikácie samospráv s občanmi.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Viac ako 900 kandidátov na zástupcov orgánov samospráv sa pred komunálnymi voľbami pripojilo ku kampani Správni kandidáti. Základom kampane, ktorú iniciovala koalícia občianskych iniciatív a neziskových organizácií, je deväť opatrení týkajúcich sa efektívneho hospodárenia, transparentného riadenia i otvorenej komunikácie samospráv s občanmi.

Opatrenia sa zameriavajú napríklad na stanovenie jasných kritérií vo výberových konaniach, pre prijímanie detí do predškolských zariadení či prideľovanie nájomných bytov. Smerujú aj k zvýšenej kontrole mestských a obecných podnikov i odpolitizovaniu lokálnych periodík.

Opatrenia sa zaviazala v praxi aplikovať alebo dodržiavať polovica zo 66 kandidátov na primátorov krajských miest," informovala PR koordinátorka kampane Veronika Frankovská. "Zo siedmich súčasných primátorov krajských miest, ktorí opätovne kandidujú, však záväzky Správnych kandidátov prijali len dvaja, dnešný bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) a primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý)," doplnila Frankovská. Jediným krajským mestom, v ktorom sa pripojil len jeden kandidát na primátora, je Trnava. Tým je nezávislý Peter Bročka kandidujúci v rámci zoskupenia Za lepšiu Trnavu. Naopak, najviac uchádzačov o post primátora sa zaviazalo v hlavnom meste.

"Chceme, aby mal volič šancu vidieť, kto myslí svoje sľuby vážne a nebojí sa podpísať pod konkrétne opatrenia, ktoré bude realizovať v prípade zvolenia," uviedol Ctibor Košťál, projektový manažér kampane Správni kandidáti. Dodal, že po 12 mesiacoch postup tých, ktorí sa zaviazali dodržiavať či presadzovať opatrenia, autori projektu vyhodnotia.

Takmer polovicu prihlásených Správnych kandidátov tvoria nezávislí kandidáti, napriek tomu, že pri celkovom počte kandidátov v komunálnych voľbách je ich pomer nižší. Zo straníckych kandidátov sa najviac prihlasovali kandidáti nominovaní KDH, NOVA a Sieťou, najmenej sa hlásili kandidáti Smeru-SD.

"Najviac kandidátov sa prihlásilo k opatreniam na lepšiu a efektívnejšiu samosprávu v Bratislavskom kraji, nasleduje Banskobystrický, Prešovský a Trenčiansky kraj. Najmenej kandidátov sme zaznamenali v Žilinskom a Trnavskom kraji," dodal Košťál.

Kampaň Správni kandidáti podporujú Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Nadácia otvorenej spoločnosti, Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy, Inštitút pre verejné otázky, Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, Transparency International Slovensko, Inštitút ekonomických a spoločenských analýz a Združenie občanov miest a obcí Slovenska.