Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Na kardiológii v levočskej nemocnici pribudol nový prístroj

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vďaka transezofageálnej sonde je možné presnejšie diagnostikovať ochorenia srdca a zobrazovať aj tie súčasti srdca, ktoré nie sú dostupné pri bežnom echokardiografickom vyšetrení cez hrudnú stenu.

Levoča 6. novembra (TASR) – Špičkový kardiologický ultrazvukový prístroj skvalitní kardiologickú ambulanciu levočskej nemocnice. Je určený na vyšetrenie širokého spektra ochorení srdca a ciev.

„Kardiologický ultrazvukový prístroj Aloka Alpha s transezofageálnou sondou za viac ako 60.000 eur umožňuje exaktnú ultrazvukovú diagnostiku srdca a ciev. Hlavnými výhodami tohto prístroja sú jeho mobilita, väčšie rozlíšenie zobrazenia, je vybavený digitálnym softvérom a nález sa dá posielať cez počítač. Vyšetrenie trvá v priemere 15 minút, v prípade zložitej diagnostiky aj dlhšie,“ uviedla lekárka kardiologickej ambulancie Mária Orolínová.

Vďaka zakúpeniu transezofageálnej sondy je možné presnejšie diagnostikovať ochorenia srdca a zobrazovať aj tie súčasti srdca, ktoré nie sú dostupné pri bežnom echokardiografickom vyšetrení cez hrudnú stenu. Túto diagnostickú metódu podľa Orolínovej nemajú okolité nemocnice vo svojom portfóliu.

Kardiologická ambulancia vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Levoči zabezpečuje ambulantnú odbornú starostlivosť pre 35.000 pacientov a konziliárne služby pre pacientov hospitalizovaných v nemocniciach v Levoči a v Krompachoch.

„Pracovisko zabezpečuje echokardiografické výkony predovšetkým u pacientov trpiacich na kardiovaskulárne ochorenia,“ dodala Orolínová.