Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Katarský emir vymenoval za premiéra doterajšieho šéfa svojho úradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový premiér prevezme od svojho predchodcu aj funkciu ministra vnútra.

Dauha 28. januára (TASR) - Katarský emir Tamím bin Hamad Sání vymenoval v utorok za nového premiéra svojho blízkeho spolupracovníka Chálida bin Chalífu bin Abdal Azíza Sáního. Doterajší popredný predstaviteľ emirovho úradu vystriedal vo funkcii Abdalláha bin Násira bin Chalífu Sáního, dlhoročného člena katarského vedenia, ktorý stál na čele diplomatického úsilia o ukončenie regionálneho embarga voči Kataru, oznámila podľa agentúry AFP samotná vláda.

Nový premiér prevezme od svojho predchodcu aj funkciu ministra vnútra. Obsadenie ďalších dôležitých vládnych postov vrátane rezortov obrany, financií a energetiky však zostáva bezo zmeny.

Šejk Chálid zložil premiérsku prísahu v utorok skoro ráno na ceremónii v úrade emira v metropole Dauha. Bezpečnostné sily zastavovali premávku na miestnych cestách, aby ich uvoľnili pre kolóny, v ktorých sa presúvali významné osobnosti.

Expert na región Perzského zálivu z londýnskej King's College Andreas Krieg opísal novú hlavu katarskej vlády ako "jedného z najdôvernejších poradcov emira". Doterajší premiér podľa neho "už nejakú chvíľu naznačoval, že chce odstúpiť".