Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Katolícka charita stavia centrum pre deti v Ugande

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenská katolícka charita (SKCH) sa rozhodla pomôcť deťom trpiacim na HIV a AIDS na severe Ugandy a zriaďuje pre nich centrum.

Prešov 10. mája (TASR) – Slovenská katolícka charita (SKCH) sa rozhodla pomôcť deťom trpiacim na HIV a AIDS na severe Ugandy a zriaďuje pre nich centrum. Po jeho dokončení bude deťom poskytnutá strava, zdravotná starostlivosť a podpora vzdelania cez program adopcia na diaľku.
"Je tu veľký výskyt HIV pozitívnych ľudí a detí,“ hovorí v dokumente Dar lásky pre Ugandu Margita Kačányiová, vedúca misie SKCH v severnej Ugande. Na túto výzvu a volanie o pomoc severnej Ugandy sa rozhodla reagovať SKCH a začala s výstavbou centra. Po jeho dokončení sa do centra budú prijímať deti, ktorých rodičia zomreli na AIDS a príbuzní sa o nich nedokážu postarať. Centrum bude poskytovať zväčša zdravotnú starostlivosť. Okrem centra budú pomáhať aj miestni terénni pracovníci, a to najmä rodinám s deťmi, ktoré sú HIV pozitívne. Ich pomoc bude väčšinou vo forme poradenstva v oblasti výživy, zdravotnej starostlivosti a hygieny. Súčasťou projektu je aj kozia farma, ktorá by mala v budúcnosti zabezpečiť obživu pre tieto nakazené deti. ,,Modlím sa, aby sa k nám pridalo stále viac ľudí. Aby sme tak v spoločnom úsilí dokázali uzdraviť našich ľudí v Ugande,“ dodáva Sabino Ocan ODOKI, biskup diecézy Arua.
 SKCH poskytuje humanitárnu a rozvojovú pomoc najchudobnejším krajinám Subsaharskej Afriky – Uganda, Keňa a Somálsko. Na výstavbu centra môže prispieť každý občan Slovenskej republiky a to buď zaslaním SMS správy, prostredníctvom poštovej poukážky alebo príspevkom na bankový účet. Bližšie informácie na oficiálnej stránke SKCH.      

Lea Heilová, Katolícka univerzita Ružomberok