Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Každý štvrtý petržalský deviatak ide študovať na gymnázium

Foto: TASR/AP

Väčšinu žiakov 9. ročníka v sledovanom období prijali na niektorú strednú školu už v prvom kole.

Bratislava 28. mája (TASR) – V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka ukončilo počas piatich školských rokov základnú školu 2227 deviatakov.

Z nich si na gymnázium podalo prihlášku 660, pričom prijali 518.

O trojročné učebné odbory naďalej nie je záujem. Vyplýva to z materiálu, ktorý pre poslancov miestneho zastupiteľstva vypracovalo oddelenie školstva, kultúry a športu Miestneho úradu v Petržalke.

V sledovanom období sa podľa materiálu zvýšil záujem o gymnáziá. Študovať trojročné učebné odbory deviataci nechcú. Na tie sa ich počas piatich rokov prihlásilo 301, pričom vždy prijali všetkých a počas posledných rokov ani nenaplnili stav, ktorý školy pôvodne plánovali.

V školskom roku 2006/2007 skončilo niektorú z 12 petržalských základných škôl 533 deviatakov. Na gymnáziá sa ich prihlásilo 128, na stredné odborné školy, stredné umelecké školy a konzervatóriá 269, na dvoj-, troj- a štvorročné učilištia 137. V školskom roku 2010/2011 skončilo niektorú z 11 základných škôl v Petržalke 359 deviatakov. Hoci to bolo menej, na gymnázia sa ich prihlásilo viac, a to 182. To, že si žiaci častejšie vyberajú gymnáziá, vyplýva podľa materiálu z nízkych kritérií prijímacieho konania. Po skúškach však boli prijatí len 120 a nakoniec sa ich zapísalo 83. Na stredné odborné školy sa celkovo prihlásilo 548 deviatakov, na konzervatórium šiesti. Na trojročný odbor sa vtedy zapísalo 21 deviatakov.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Drozd
Od školského roka 2008/2009 si deviatak môže podať viacero prihlášok - dve na dve rôzne stredné školy alebo dve prihlášky na rôzne odbory tej istej strednej školy. V odôvodnených prípadoch si môže podať aj ďalšie dve prihlášky na štúdium, kde sa skladá talentová skúška a ďalšiu prihlášku na školu, ktorá vypisuje druhé kolo prijímacích skúšok na nenaplnené miesta. Keďže stredné školy bojujú o žiakov, poskytujú priestor na ich zapísanie sa do prvého ročníka niekedy až do septembra a žiaci túto možnosť veľmi často aj využívajú.

Väčšinu žiakov 9. ročníka v sledovanom období prijali na niektorú strednú školu už v prvom kole. Výnimočne boli deviataci prijatí po odvolaní, respektíve po druhom kole prijímacích pohovorov.