Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

KDH vyzýva lekárskych odborárov aj vládu na ústretovosť v rokovaniach

Na snímke lekárka počúva stetoskopom čistotu pľúc detského pacienta v Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách 13. marca 2013. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Mimoparlamentné KDH vyzýva lekárskych odborárov aj vládu na ústretovosť pri rokovaniach. Pripomína potrebu zachovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"V tejto situácii je dôležité zachovanie zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosti pre všetkých pacientov a pri vyjednávaní zachovať právo a povinnosti zo strany štátu aj lekárskej obce. KDH preto vyzýva na ústretovosť z oboch strán tak, aby nebola pacientovi upretá a zanedbaná zdravotná starostlivosť," uviedla lekárka a tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková.

Hnutie z dlhodobého hľadiska považuje požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) za legitímne, ich splnenie však podľa neho nie je možné realizovať hneď. Podotkla, že hromadný odchod takmer 2000 lekárov, o ktorom vo štvrtok informovali odborári, sa dotkne každého obyvateľa aj zdravotníkov, ktorí zostanú. "Splnenie podmienok pod tlakom neprispeje k dlhodobej stabilizácii sektora, ako sme to mohli vidieť v posledných 12 rokoch," skonštatovala Kolejáková.

LOZ vo štvrtok informovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú, deklaruje však, že sú pripravení ďalej konštruktívne rokovať. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.