Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Všetkých príbuzných popraveného strýka severokórejského vodcu zabili

Ľudia sledujú na televíznej obrazovke Čang Song-tcheka (druhý sprava), strýka vodcu Kim Čong-una počas súdu 12. decembra 2013 v Soule. Severná Kórea oficiálne 13. decembra 2013 oznámila popravu strýka vodcu Kim Čong-una. Bývalého druhého najmocnejšieho muža v krajine generála Čang Song-tcheka pritom nazvala zradcom "horším, než je pes". Generál Čang Song-tchek bol považovaný za Kimovho mentora, ktorý mu pomohol upevniť moc v komunistickej krajine po smrti jeho otca a bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila pred dvoma rokmi. Foto: TASR/AP

Poprave neunikla ani Čangova sestra a jej manžel, ktorý zastával post ambasádora KĽDR na Kube. Usmrtený bol aj generálov synovec, šéf severokórejského veľvyslanectva v Malajzii.

Soul 26. januára (TASR) - Severokórejské úrady popravili všetkých priamych príbuzných Čang Song-tcheka, na smrť odsúdeného strýka severokórejského vodcu Kim Čong-ila. Oznámila to dnes juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na viaceré nešpecifikované zdroje.

Generála Čang Song-tcheka, po Kim Čong-unovi druhého muža komunistického režimu v Pchongjangu, popravili okolo 12. decembra minulého roku po tom, ako ho uznali za vinného z "pokusu o zosadenie vlády".

Podľa nemenovaných zdrojov citovaných agentúrou Jonhap následne zlikvidovali aj všetkých priamych príbuzných popraveného generála, vrátane detí a dvoch severokórejských veľvyslancov.

Poprave neunikla ani Čangova sestra a jej manžel, ktorý zastával post ambasádora KĽDR na Kube. Usmrtený bol aj generálov synovec, šéf severokórejského veľvyslanectva v Malajzii, a taktiež jeho dvaja synovia. Rovnaký osud postihol i synov, dcéry a vnukov oboch Čangových bratov.

Podľa Jonhapu všetkých príbuzných predvolali začiatkom decembra do Pchjongjangu a potom popravili. Niektorých verejne zastrelili, keď sa postavili na odpor komandám, ktoré ich prišli zatknúť.

Viacerí členovia generálovej rodiny, ktorí neboli jeho pokrvní príbuzní, boli ušetrení a poslaní do dedín v odľahlých oblastiach. Takto dopadla napríklad manželka veľvyslanca v Malajzii.

"Popravy Čangových príbuzných majú zabezpečiť, aby po ňom nezostali žiadne stopy. Medzi Čang Song-tchekovými ľuďmi prebieha rozsiahla čistka, od členov rodiny až po nižšie postavených predstaviteľov," uviedol jeden zo zdrojov.