Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

KĽDR chystá pohreb vojenského predstaviteľa blízkeho klanu Kimovcov

Na snímke vľavo v pozadí severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Je známe, že Hjon Čchol-he pred desiatimi rokmi zohral úlohu mocenskom striedaní v klane Kimovcov. V roku 2016 bol povýšený do hodnosti maršala.

Soul 20. mája (TASR) - Severná Kórea pripravuje štátny pohreb maršala severokórejskej ľudovej armády a hlavného poradcu ministerstva obrany Hjon Čchol-hea, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 87 rokov. V piatok o tom informovala agentúra Jonhap, ktorá sa odvolala na severokórejskú agentúru KCNA.

Hjon Čchol-he bol blízkym spolupracovníkom zosnulého vodcu KĽDR Kim Čong-ila a bol známy tým, že pomáhal pri výchove súčasného vodcu Kim Čong-una.

Hjon bol tiež kľúčovou postavou vládnucej robotníckej strany, kde pôsobil ako člen politického byra a ústredného výboru, aj ako člen Ústredného vojenského výboru. Bol známy ako jeden z najvplyvnejších vojenských vodcov počas vedenia bývalého vodcu Kim Čong-ila.

Je známe, že Hjon Čchol-he pred desiatimi rokmi zohral úlohu mocenskom striedaní v klane Kimovcov. V roku 2016 bol povýšený do hodnosti maršala.

Denník Rodong sinmun oznámil, že Hjon Čchol-he bude mať štátny pohreb. Noviny uviedli, že usporiadaním štátneho pohrebu pre tohto muža, ktorý podporoval dynastiu Kimovcov, chce Kim Čong-un posilniť národnú jednotu v čase, keď jeho krajina zápasí so šíriacou sa epidémiou.