Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Slovensko, Za ľudí, KÚ podáva pozmeňujúce návrhy k zákonu o medveďoch

Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Slovensko) počas 12. schôdze Národnej rady SR 7. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Klub chce zakázať vnadenie počas vyhlásenia mimoriadnej situácie. Zároveň chce zaviesť, aby sa povinne nahlasovalo miesto vnadiska.

Bratislava 14. mája (TASR) - Poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ podávajú pozmeňujúce návrhy k novele zákona o ochrane prírody, ktorá sa týka regulácie premnožených medveďov. Ak pozmeňujúce návrhy koalícia prijme, opoziční poslanci sú ochotní baviť sa o podpore tohto zákona. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda klubu Slovensko Michal Šipoš a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Do zákona navrhujú zaradiť poskytnutie nárokovateľnej finančnej pomoci pre obce vo výške 100 percent nákladov z ministerstva životného prostredia na zberné nádoby na zabezpečenie pred prístupom medveďa. "Momentálne je takýchto obcí 360. Zákon im prikazuje, že takéto nádoby si majú držitelia odpadu zabezpečiť, ale nehovorí im, kde majú na to vziať peniaze," poznamenala Remišová.

Klub chce zakázať vnadenie počas vyhlásenia mimoriadnej situácie. Zároveň chce zaviesť, aby sa povinne nahlasovalo miesto vnadiska. Jedno vnadisko by podľa Remišovej malo byť na 300 hektárov poľovnej plochy. Navrhujú aj schvaľovanie vnadísk a okresný úrad by mal viesť ich evidenciu. "Ak naše pozmeňujúce návrhy nepodporia, tento zákon vnímame ako bezzubý, nekompetentný a nebudeme zaň hlasovať," skonštatoval Šipoš.

Poslankyňa zároveň poukázala na zavedenie niektorých preventívnych opatrení. Ide napríklad o internú smernicu na envirorezorte, ktorá zredukuje byrokraciu a celý proces povoľovania odstrelu problémových medveďov. Slovensko má tiež podľa Remišovej k dispozícii eurofondy na vybudovanie siete informačných centier v národných parkoch. "Môžu slúžiť jednak ako prevencia, jednak ako informácie pre turistov a môžu sa tam aj požičiavať ochranné prostriedky," povedala.

Situáciu s medveďmi má riešiť vládna novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Návrh je v druhom čítaní, poslanci o ňom rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.