Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Kniha Evy Dedinskej je plná bolesti, smútku, lásky, odvahy a intríg

Foto: TASR

Román Budem tvojimi očami autorky Evy Dedinskej uvádza na trh Vydavateľstvo Ikar ako ďalšiu publikáciu z edície Príbehy z kabelky.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Autorka o svojom najnovšom diele hovorí: „V románe som chcela poukázať na krehkosť pokrvného puta. Stačí tak málo, aby sa sesterská láska zmenila na nenávisť a zlobu. Verím, že každý čitateľ nájde v príbehu kúsok zo seba, stretne sa so situáciou, ktorá sa udiala v jeho rodine či v okolí, pretože v dnešnej dobe poprehadzovaných priorít je úplne bežné nenávidieť brata, obviňovať sestru či živiť v sebe zlosť k rodičom. Príbeh je plný bolesti a smútku, lásky a odvahy, ale aj závisti a intríg...“

Oči sú jednou z kľúčových tém celej knihy

Tak ako je spomenuté už v názve, oči sú jednou z kľúčových tém celej knihy. E ako Elena, E ako Esmeralda. Hlavná hrdinka Elena, dvadsaťšesťročná dievčina žijúca v Srnčom háji prišla o zrak a je donútená vnímať svet ostatnými zmyslami, ale o to intenzívnejšie. Spolu so svojou sestrou utrpela vážne zranenia pri dopravnej nehode, za ktorú sú čiastočne zodpovedné obe, ale ako je všeobecne známe, vina sa najlepšie hľadá v tom druhom než v nás. Tak je tomu aj v tomto prípade, kedy staršia Henrieta s poškodenou chrbticou, neharmonickým vzťahom s exmanželom Reném, puberťáckym synom Kevinom a zničenou kariérou, vidí príčinu svojho nešťastia v sestre a jej nepozornom šoférovaní.

Deväť rokov je dlhá doba na odlúčenie, ale pre niekoho stále krátka na ochabnutie citov

V Elene zhmotnila viaceré osoby – tú, ktorej sa môže vyrozprávať, tú, ktorej môže nadávať a vyvyšovať sa nad ňou a tú, ktorú môže využívať ako otroka bez snahy zmierniť jej ťažký osud. Sestry mali v mladosti celkom idylický vzťah narušený až Henrietiným vzplanutím pre motorkára nečestnej povesti Reného, vďaka ktorému ju rodičia vyhostili z domu a vydedili. Po smrti rodičov tak dom pripadol jedinej právoplatnej dedičke, Elene, čo po nehode neváha využiť Henrieta a paraziticky sa späť domov nasťahuje neplatiac žiadne nájomné a výdaje na domácnosť. Elena ochromená stratou zraku musí vykonávať bežné domáce činnosti, nelení a pracuje ako prepisovačka kníh do Braillovho písma a jej sestra.... Musí oddychovať, bedákať. Toto ich spolužitie trvá až do momentu, kým sa z Kanady nevráti Elenin priateľ z detstva Daniel, ktorý chce splatiť otcove dlhy a očistiť rodinnú pamiatku. A samozrejme, vidieť svoju dávnu lásku, našu hlavnú hrdinku, ktorá mu pomaly tiež otvára svoje vľúdne a úprimné srdce, nevidiac krutosti, ktorými jej sestra strpčuje život. Obom sa do cesty stavajú rôzne prekážky, či už sú to nežičliví rodinní príslušníci, prírodné katastrofy alebo osudové rozhodnutia. Deväť rokov je dlhá doba na odlúčenie, ale pre niekoho stále krátka na ochabnutie citov.

Oddychové čítanie vám neprinesie nič iné, len od začiatku očakávaný happy end – svadbu, narodenie dieťaťa hlavným protagonistom a otvorenie očí Henriete, ktoré svoju schopnosť vidieť síce nestratili, ale ich vnímanie bolo skreslené zatrpknutosťou a zlobou...

Eva Dedinská, rodáčka z Oravy, si preskákala viaceré zamestnania od učiteľky až po poistnú referentku a momentálne je na materskej dovolenke so svojimi dvoma ratolesťami. Písanie je jej koníček. Svoju citlivosť a silné rodinné cítenie vkladá aj do svojich diel a zatiaľ sa každý rok teší novej publikácii. Stíha aj internetový predaj módnych doplnkov, zlepšovanie svojej angličtiny a maľbu ornamentov na steny.

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava