Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Kniha, ktorú ocení každý skutočný milovník literatúry

Foto: Slovart

Pavel Vilikovský píše s noblesou aj o náročných témach. Výber textov v knihe Eskalácia citu zahŕňa dve kapitoly jeho tvorby.

Bratislava 3. mája (OTS) - Pavel Vilikovský píše s noblesou aj o náročných témach. Výber textov v knihe Eskalácia citu zahŕňa dve kapitoly jeho tvorby. Názvy niekoľkých poviedok i celej knihy si s láskavým súhlasom autora Pavel Vilikovský vypožičal z grafiky Albína Brunovského.

„Próza Pavla Vilikovského je čitateľsky náročná, no nie preto, že by autor svoje spisovateľské povinnosti prekladal na čitateľove plecia, je náročná preto, že aj on je k nej náročný. Ale jedno pomáha Pavlovi Vilikovskému vari aj pred čitateľom: jeho schopnosť a umenie naložiť si ťažké bremená, avšak niesť ich ako odmenu a privilégium. Myslím, že tento typ noblesy vie oceniť každý skutočný milovník literatúry.“
Milan Šútovec

Prvých päť poviedok vo Vilikovského diele Eskalácia citu je z jeho debutu Citová výchova v marci a zvyšok pochádza z rukopisu Eskalácia citu. Tento výber reflektuje autorov vývin zhruba do polovice sedemdesiatych rokov. Prvý cyklus poviedok rozoberá problematiku cesty za šťastím z generačného pohľadu mladých ľudí v 60-tych rokoch 20. storočia. Cyklus Slov... stavia na žánrovom základe persifláže, paródie a eseje, ďalšie dva cykly poviedok sa zaoberajú problémom tela a telesna vo vzťahu k duši, duševnu a duchovnu.

„Tu naraz, akoby sa chcel vysmiať môjmu dvojdennému cestovaniu, ukázal sa mi v okne na druhej strane ulice nejasný obraz: akýsi muž: so ženou sedeli tam v kresle a bozkávali sa. Bozkávali sa náruživo, vzrušene, no voľáko nezrelo a nepohodlne: stiesnení v kresle, v šatách, kolenami narážali do malého stolíka, na ktorom mali postavenú fľašu. Nebola to ilúzia už videného, túto scénu som naozaj kedysi videla; náhle sa mi priblížilo detstvo, tieň orecha a zvláštna krása, akési tušenie citu, ktoré som si pod tým stromom vybojovala, vybojovala pre všetky objatia, pre všetky milovania; keď pre všetky, i pre toto.“

O autorovi:


Pavel Vilikovský sa narodil 27. júna 1941 v Palúdzke. Študoval filmovú réžiu na FAMU v Prahe, po dvoch rokoch prestúpil na štúdium angličtiny a slovenčiny, ktoré absolvoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave v rokoch 1960 – 1965. Pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Tatran a od roku 1967 do roku 1995 ako zástupca šéfredaktora v literárnom mesačníku Romboid. Vo svete literatúry začínal ako prozaik, neskôr sa venoval tiež prekladom. V prekladateľskej časti svojej tvorby sa venoval najmä prekladom z anglickej a americkej prózy (James Aldridge, William Faulkner, Joseph Conrad, Virginia Woolfová, Kurt Vonnegut ); príležitostne prekladal i eseje (Thomas Stearns Eliot) a básne. Zomrel 10. februára 2020. Diela Pavla Vilikovského: Eskalácia citu (2024); Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch (2022); Večne je zelený (2021); Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa (2017); Letmý sneh (2014); Prvá a posledná láska (2013); Citová výchova v marci; Prvá veta spánku; Slovenský Casanova (spoluautor Lajos Grendel); Peší príbeh; Krutý strojvodca; Okrídlená klietka alebo zo života mladého Slovenska a starých Slovákov (spoluautor Tomáš Janovic); Posledný kôň Pompejí; Vyznania naivného milovníka; Čarovný papagáj a iné gýče; Silberputzen. Leštenie starého striebra; Vlastný životopis zla; Pes na ceste; RAJc je preč.
Diela Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch a Letmý sneh vyšli aj ako audioknihy v podaní Kamila Mikulčíka. Audioknihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.