Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

KOMENTÁR: Fico vyrazil prudkým štartom, finiš môže byť blízko

Márius Kopcsay, komentár Foto: Teraz.sk

Márrius Kopcsay komentuje prejav R. Fica na sneme Smeru-SD.

Kto si vypočul plamennú reč Roberta Fica na mimoriadnom pracovnom sneme Smeru, musel si spomenúť na pamätný prejav Vladimíra Mečiara zo Zlatej Idky. Aj vtedy predseda HZDS na zasadnutí v novembri 1993 mobilizoval svojich priaznivcov slovami: „Prevalcujeme to všetko, nech sa deje vôľa Božia, že sa budú všetci diviť!“

Ficov prejav v Papierničke naozaj vyznel ako o čosi sofistikovanejšia parafráza povestného parného valca Made in HZDS. Teda predovšetkým pasáže, ktoré hovorili o škodlivej ba až sprisahaneckej a podvratnej činnosti opozície, médií a prezidenta s úmyslom prekrývať mimoriadne úspešné vládnutie koalície.

„Nikam neodchádzame. Zmobilizujeme sa a nedáme sa zastrašiť. Budeme sa biť o to, aby sme presadili naše sociálne videnia,“ sľuboval bývalý premiér a potvrdil tiež, že spolu s Petrom Pellegrinim tvoria skvelý tandem.

Áno, jeho obrysy sa už črtajú: Premiér mierumilovne sadí zemiaky, pomáha susedom, fandí spojencom keď treba – napríklad po raketovom útoku na Sýriu – a spolu s novými tvárami vo vláde predstavuje jej kultivovanejšiu tvár či azda masku formovanú a ohýbanú už dva mesiace trvajúcim tlakom verejnej mienky. Tlakom, ktorý vyhnal z kresiel Fica, Kaliňáka a vyniesol na svetlo sveta nielen kauzy, ktoré riešil zavraždený novinár Ján Kuciak, ale mnohé ďalšie podozrenia. Okrem iného peklo, v ktorom žijú farmári na východnom Slovensku a pre ktoré pozastavili členstvo v Smere Ľubici Roškovej.

Táto maska či tvár má zapôsobiť na kritickejších alebo citlivejších voličov Smeru, ktorých by už prisilná pachuť podozrení mohla predsa len odradiť. A ak posledné dva aprílové prieskumy potvrdili, že sa Smer pohybuje tesne nad hranicou dvadsiatich percent, nemožno tento signál podceňovať.

Na druhej strane však Fico reprezentuje tvár Smeru, na ktorú sme zvyknutí. Tu zanadáva na migrantov, inde sa zastane Rusov, nasľubuje sociálne balíčky – a tým veľmi presne mieri na celkom inú cieľovú skupinu. Na tú, ktorú slniečkári a bratislavská kaviareň iritujú podstatne viac, než akékoľvek milióny, ktoré mohli uniknúť cez kolotoče DPH či predražené tendre. Viac, než korupčné aféry a podozrenia a ich dôsledné „nevyšetrovanie“. Tento typ voliča je tiež adresátom Ficových plamenných prejavov, ktoré zrejme budú mať svoj dôvod.

Len si spomeňme, že po Zlatej Idke a slovách o parnom valci Mečiar naozaj prišiel o moc – ale len na pár mesiacov, aby sa opäť vrátil v plnej sile a pripravil Slovensku horké štyri roky. Ficove silné a mobilizujúce slová môžu naznačovať, že najbližšia predvolebná kampaň môže prísť skôr, než o necelé dva roky. A nie preto, že po predčasných voľbách volajú ľudia na námestiach. Ale preto, že Smer môže mať ešte vždy šancu zachrániť (pre seba) čo sa dá a vrátiť sa na scénu aj s Ficom ako bumerang.

Pretože Ficov prudký štart nepripomína beh na dlhú trať, ale skôr prípravu na šprint a finiš, ktorý môže prísť kedykoľvek.