Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

KOMENTÁR J. HRABKA: Zakázané uvoľnenie

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje problém ohľadom štátnych symbolov.

Poslanci v parlamente sa hotujú na májovej schôdzi schváliť novelu zákona o štátnych symboloch a ich používaní, ktorú im vrátil na rokovanie prezident. Možno predpokladať, že s výnimkou poslancov SaS, ktorí ani po prvý raz za novelu nehlasovali, hlasy nedostane ani z Mosta-Híd, ktorí síce za ňu hlasovali, ale nevšimli si jej nesúlad s Ústavou. Konkrétne, porušenie základných práv a slobôd, presnejšie, slobody prejavu. Aspoň to tak tvrdia.

Novela zákona je zlá od hora až dolu, ale o jej obsah v tejto chvíli nejde. Ide o viac – o ukážkový príklad, aké politické móresy vládnu v krajine. Málokedy totiž tak rukolapne a čierne na bielom dostanú poslanci vopred napísané a vlastnou vládou schválené, že idú schváliť zákon, ktorý ohrozuje základné práva a slobody ľudí.
Vláda už totiž stihla prerokovať aj schváliť návrh na skrátené legislatívne konanie k návrhu ďalšej novely zákona o štátnych symboloch. To, že samotný návrh nemala k dispozícii, vláde nijako neprekážalo, to je slovenské špecifikum.

Faktom je, že návrh k dispozícii nemohla mať, pretože parlament o ňom ešte ani nerokoval a je otázne, či rokovať vôbec bude – o tom ešte iba poslanci rozhodnú hlasovaním. Na budúci mesiac. Alebo ho navrhovatelia môžu aj stiahnuť, možností je jednoducho viacero a vopred vylúčiť sa nedá nič.

Je to dilema nielen pre vládnych poslancov, ale aj a hlavne pre mimovládne strany. Vláda schválila, že predchádzajúca novela zákona o štátnych symboloch, ktorú schválil parlament a vrátil prezident, ohrozuje základné práva a slobody ľudí. To je zreteľný signál parlamentu, že veto prezidenta by nemali prelomiť, v opačnom prípade totiž k ohrozeniu základných práv a slobôd podľa uznesenia vlády, príde. Lenže SNS, ktorá novelou zákona chce zakázať hokejistom používať pripravený dres, na nej trvá. To, či vyzbiera potrebný počet hlasov na prelomenie veta – najmenej 76 poslancov – záleží hlavne od mimovládnych strán, keďže poslanci Mosta-Híd k prelomeniu veta verejne odmietli prispieť.

Zhrnuté a podčiarknuté: ak poslanci prelomia veto prezidenta k novele zákona o štátnych symboloch, urobia tak s vedomím, že – nielen podľa veta prezidenta, ale tiež podľa uznesenia vlády – porušia Ústavu, porušia základné práva a slobody. Ak tak urobia, uvoľnia sa zakázaným spôsobom.