Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

KOMENTÁR J. ŠMIHULU: Domino efekt v nemeckej CDU

Komentár Foto: Teraz.sk

Odchod dirigenta a falošné tóny orchestra

Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorá je dlhé roky najsilnejšou politickou silou v Nemecku a stranou, ktorá dala krajine všetkých najdlhšie pôsobiacich spolkových kancelárov (Konrada Adenauera, Helmuta Kohla a teraz Angelu Merkelovú) sa v súčasnosti zmieta v hlbokej kríze. Posledné udalosti ukázali, že kríza vo vedení strany sa ešte prehlbuje.

Ako sa dalo očakávať, minulotýždňové voľby krajinského premiéra v Durínsku poriadne rozvírili aj dianie v berlínskych centrálach politických strán – a najviac, práve v CDU - najväčšej nemeckej konzervatívnej strane. Len si pripomeňme, že v novodobej histórii Nemecka bol po prvý raz zvolený krajinský premiér s pomocou hlasov krajnej pravice z Alternatívy pre Nemecko (AfD). Hoci novozvolený predseda vlády v Erfurte Thomas Kemmerich zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) po necelých 24-hodinách odstúpil, domino efekt už nebolo možné zastaviť. Kresťanskí demokrati v tejto spolkovej krajine sa totiž postavili proti ústrediu v Berlíne, ktoré akúkoľvek spoluprácu s krajnou pravicou vylúčilo.

Chránenkyňa spolkovej kancelárky, 57-ročná predsedníčka kresťanských demokratov Annegret Krampová-Karrenbaeurová sa mala stať novou tvárou nemeckej politiky a pokračovateľkou úspešnej kancelárky Angely Merkelovej. Nič z toho sa ale nestalo. Svojim udiveným kolegom v pondelok neočakávane oznámila, že odstúpi z postu predsedníčky CDU a nebude sa uchádzať ani o post kancelárky v spolkových parlamentných voľbách v roku 2021. Do leta tohto roku sa má uskutočniť výber lídra kandidátky, hoci sa o tom malo pôvodne rozhodovať až začiatkom decembra 2020. Nie je nezaujímavé, že oba tieto posty – teda šéfa strany i kancelára - by mal podľa nej zastávať jeden politik. Bola to však práve kancelárka Merkelová, ktorá navrhla rozdelenie týchto postov.

Vyhlásenie AKK, ako prezývajú Annegret Krampovú-Karrenbaeurovú nemecké médiá, znamená začiatok jej konca na čele strany. Toto rozhodnutie sa však netýka len jej osoby, na čo poukázal spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier. Ohlásený odchod Annegret Krampovej-Karrenbaeurovej z predsedníckeho postu označil za mimoriadne vážnu situáciu pre CDU, pre všetkých členov strany, pričom zdôraznil, že „ide o našu budúcnosť ako modernej ľudovej strany stredu.“

Pritom to nie je tak dávno, keď AKK prežívala svoj najväčší politický úspech. 7. decembra 2018 bola dovtedajšia generálna tajomníčka CDU zvolená za novú predsedníčku strany, keď sa tesne presadila proti svojmu konkurentovi Friedrichovi Merzovi. Svojim zmierlivým, kompromisným a pragmatickým štýlom sa jej ale nepodarilo priviesť kresťanských demokratov k výraznejším úspechom. Naopak, pod jej vedením utrpeli v krajinských voľbách výrazne straty a jej autoritu to zákonite oslabilo. Bolo čoraz zrejmejšie, že situáciu v strane nemôže riešiť, ani vyriešiť, čo voľby premiéra v Durínsku len a len potvrdili. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by Annegret Krampovú-Karrenbaeurovú v kresle kancelára radi videlo len 15 percent Nemcov.

Čo bude teraz v Berlíne? Skončí veľká koalícia? Odstúpi Angela Merkelová? Budú predčasné voľby? Tieto i mnohé ďalšie otázky sa skloňujú v mnohých pádoch a horúčkovito sa hľadajú odpovede.
Pre premiéra spolkovej krajiny Sársko a člena predsedníctva CDU Tobiasa Hansa je odpoveď jasná. Predčasný odchod kancelárky Angely Merkelovej nie je otázkou dňa. „Je zrejmé, že Angela Merkelová bude až do skončenia legislatívneho obdobia spolkovou kancelárkou – má podporu strany i predsedníctva.“ Súčasne pripomenul, že oveľa viac ide teraz o to, aby sa strana dohodla na kandidátovi na nemeckého kancelára a hovorila jedným hlasom.

Realita je však taká, že v CDU súzvuk zatiaľ nepanuje a k dobre zladenému orchestru má strana veľmi ďaleko. A to nielen preto, že dirigent ohlásil po 14 mesiacoch svoj odchod.

Napríklad členovia ultrakonzervatívnej Únie hodnôt (Werteunion), ktorá pôsobí v rámci CDU, dávali svoj nesúhlas s politikou kancelárky Merkelovej a predsedníčky strany Krampovej-Karrenbaeurovej zreteľne najavo. Naposledy, minulý týždeň, kedy v rozpore s odporúčaniami vedenia CDU privítali zvolenie Kemmericha za premiéra Durínska s pomocou hlasov radikálnej pravice. Predseda Únie hodnôt Alexander Mitsch požaduje zmeny politiky strany s tým, aby v nej „opäť našli svoj domov konzervatívci“.

Za lepšieho kandidáta na čele CDU a výhľadovo aj nemeckej vlády považujú členovia Únie hodnôt Friedricha Merza, súčasného viceprezidenta Hospodárskej rady CDU a bývalého predsedu frakcie CDU/CSU v Spolkovom sneme (Bundestagu). Ten svoj mocenský súboj v rámci CDÚ už dva razy prehral – prvýkrát v roku 2009, kedy sa stiahol z aktívnej politiky a druhý raz nedávno, v decembri 2018, kedy v boji o post predsedu CDU podľahol práve Annegret Krampovej-Karrenbaeurovej, ktorá teraz oznámila, že na tomto poste končí.

„Potrebujeme nový impulz a obnovu," povedal Friedrich Merz, keď koncom roku 2018 oznamoval v Berlíne svoju kandidatúru na post predsedu strany. Teraz platia tieto slová dvojnásobne. 64-ročný advokát Merz v týchto dňoch nevylúčil, že by sa chcel do politiky vrátiť a o najvyššie posty v strane opäť zabojovať. Dvakrát mu to nevyšlo, ale – môžbyť si hovorí – do tretice všetko dobré.