Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: V tieni

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J.Hrabko komentuje tieňovú vládu OĽaNO.

Hnutie OĽaNO vraj vytvorilo tieňovú vládu. Mala by byť oponentom či konkurentom vláde Smer-SD, SNS a Most-Híd. Teda aspoň podľa vyjadrení poslancov OĽaNO.

Z politického hľadiska by to nebola celkom zlá správa. Ani pre samotnú vládu vedenú premiérom R. Ficom, hoci sa to na prvý pohľad nemusí vôbec zdať. Vláda celkom prirodzene potrebuje kontrolu či relevantné pripomienky k svojej práci a tie vo väčšine prípadov nemá. Iná vec je, že ich ani nechce alebo - keď už sú k dispozícii – neberie na vedomie. Isto, kontrolnú prácu pri predkladaní návrhov zákonov by mal vykonávať parlament, ale každý vie, že parlament je viac slúžkou ako kontrolným mechanizmom voči svojvôli vládneho kabinetu. Nemalo by to tak byť, ale je, pričom uvedené sa netýka iba súčasnej, ale všetkých predchádzajúcich vlád.

Vláda však nevládne iba cestou predkladania návrhov zákonov, jej kompetencie, ako aj kompetencie jednotlivých členov kabinetu sú oveľa širšie. Nevedno zatiaľ, či sa aj nimi bude politický tieň vrhnutý OĽaNO zaoberať, ale to – rovnako zatiaľ - nevadí. Tieňová vláda nie je a ani nemá byť o sledovaní každého kroku a postupu vlády či ministerstva, na to jednoducho nemá kapacitu ani aparát.

Hlavnou politickou chybou je, samozrejme, že OĽaNO nevytvorilo a teda ani nepredstavilo najhlavnejšiu osobu tieňovej vlády – tieňového premiéra. Na otázky, napríklad kto teda bude viesť jej rokovania, reprezentovať ju – parafrázujúc známe, na aké číslo treba v prípade potreby zavolať – neexistuje odpoveď. To je zrejme aj to najhoršie, čo sa pri predstavovaní tieňovej vlády podľa OĽaNO, aj mohlo stať. Aj preto, lebo vláda nie je nič iné ako politický orgán.

Také niečo už nemožno vôbec pochopiť, nieto ešte uznať. O tieňovej vláde sa tak aj preto nemožno hovoriť, čo napokon pripustil aj predseda OĽaNO I. Matovič. Ide iba odborníkov OĽaNO na jednotlivé oblasti, kopírujúce súčasné ministerstvá, teda o obyčajnú stranícku aktivitu, súvisiacu zrejme aj s budovaním strany ako takej. Pre OĽaNO môže byť fajn, že si takto onálepkovala vlastných ľudí, ak však nemá kto odpovedať ani na základné politické otázky – čo je jedna z hlavných pôsobností premiéra – potom je táto aktivita hnutia len obyčajný stranícky marketing.

Povedané na rovinu, stručne a jasne: z tohto vláda R. Fica nemusí mať naozaj žiadne bobky. Prakticky - a z hľadiska spoločenského úžitku - ide o tieň tieňovej vlády. Politickú tmu.