Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

KOMENTÁR J. ŠMIHULU: Nemecko po krvavom kúpeli v Hanau

Komentár Foto: Teraz.sk

Ján Šmihula komentuje tragickú udalosť v meste Hanau.

Nemecko včera zmĺklo. Mestá sa ponorili do žiaľu a zahalili sa do smútku. Občania a politici sú v šoku z brutálneho a chladnokrvného vraždenia v meste Hanau. „Bol to strašný večer. Smutné spomienky nám naň zostanú ešte dlho," povedal Claus Kaminsky, starosta Hanau, približne stotisícového mesta, ktoré leží v spolkovej krajine Hesensko, asi 20 kilometrov východne od Frankfurtu nad Mohanom. Vo viac ako piatich desiatkach nemeckých miest sa vo štvrtok večer stretli desaťtisíce občanov, aby spomínali na obete vraždenia a vyjadril svoj protest proti násiliu, extrémizmu a xenofóbii.

Len pred niekoľkými dňami zmarila nemecká polícia plány pravicovej teroristickej bunky. Čiastočná úľava však netrvala dlho, pretože atentátnik z Hanau svoje obludné zámery premenil na krutú realitu. Iróniou osudu je, že k tomuto - tretiemu rasisticky motivovanému činu v rozpätí deviatich mesiacov - došlo v Nemecku práve v deň, kedy vstúpil do platnosti nový zbraňový zákon.

43-ročný Tobias R., ktorý bol športovým strelcom a legálne vlastnil zbraň, zastrelil v noci zo stredy na štvrtok v dvoch baroch s vodnými fajkami deväť ľudí vo veku od 21 do 44 rokov. Medzi mŕtvymi, ktorí mali všetci „migrantské pozadie“ sú piati Turci a po jednej osobe z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska a Poľska. Ďalších šesť osôb zranil, z toho jednu ťažko. Podozrivého muža našla neskôr polícia v jeho byte mŕtveho, spolu so 72-ročnou matkou, ktorú podľa všetkého tiež zastrelil.

Spolková prokuratúra vyšetruje streľbu ako prípad terorizmu. Hesenský minister vnútra Peter Beuth vyhlásil, že strelec mal xenofóbne korene, čo napokon potvrdzuje aj 24-stránkový pamflet a video, ktoré páchateľ zverejnil na sociálnej sieti. Z pamfletu sú zrejmé jeho rasistické a paranoidné predstavy o svete. Písal v ňom okrem iného o tom, že Nemci sú národom, z ktorého vyrastá to najlepšie, zatiaľ čo obyvateľov iných krajín je potrebné vyhladiť.

Vo videu, v ktorom sa k brutálnemu činu priznal zase tvrdil, že v USA existujú podzemné vojenské zariadenia, kde sa týrajú, zneužívajú a vraždia deti a uctieva sa v nich diabol. Američania by mali podľa neho „povstať a bojovať“. Video však neobsahuje náznaky, že by muž v blízkej budúcnosti plánoval v Nemecku spáchať násilný čin. Ani nemecké úrady pred tým Tobiasa R. neevidovali a nebol ani považovaný za osobu s nenávistnými názormi voči cudzincom. Realita však bola iná a diabol sa vykľul z barančieho rúcha.

„Krvavé činy nevznikajú z ničoho, ale z pekla hnevu, nenávisti a zloby,“ konštatoval v súvislosti s tragédiou denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Výdatnú potravu nachádza pravicový teror na sociálnych sieťach, ktoré sa stali akýmsi katalyzátorom vyvolávania nenávisti a štvania. Teroristi ich hojne využívajú, presnejšie povedané zneužívajú na šírenie svojich zvrátených myšlienok. Atentátnik z Hanau a jeho video je toho dôkazom . Nie je to však len internet a sociálne siete, na ktorých je potrebné účinnejšie bojovať proti pravicovému radikalizmu. „Potrebujeme politiku a súdnictvo, ktoré bude odhaľovať pravicový radikálny teror a bojovať proti nemu oveľa dôslednejšie, ako doteraz,“ apeluje denník Nordwest-Zeitung.

A ľudia na zhromaždeniach mu dávajú za pravdu, keď apelujú, že boj proti pravicovému radikalizmu a extrémizmu sa musí viesť skutočne vážne. Politici už pripúšťajú zmeny v zákonoch a hovoria o nevyhnutnosti zmeny postoja ku krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD).

„Rasizmus je jed. Nenávisť je jed. A tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný už za priveľa zločinov," vyhlásila kancelárka Angela Merkelová a podčiarkla: „So všetkou silou a rozhodnosťou sa postavíme proti tým, ktorí sa pokúšajú v Nemecku rozdeľovať."

Spolkový minister zahraničných vecí Heiko Maas v súvislosti s tragédiou v Hanau pripomenul, že ak sa podozrenia potvrdia, pôjde už o tretí prípad násilného činu s krajne pravicovým pozadím v priebehu necelého roka. Vlani v júni bol zavraždený komunálny politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Walter Lübcke. Muž podozrivý z jeho zabitia má väzby na pravicových extrémistov.

V októbri 2019 zase došlo k útoku vo východonemeckom meste Halle, kde sa páchateľ pokúsil pomocou streľby a výbušnín dostať do synagógy. Keď sa mu to nepodarilo, zastrelil 40-ročnú ženu a 20-ročného mladíka.
Aj preto sa po celej krajine ozývajú hlasy, že boj proti extrémizmu musí po krvavom kúpeli v Hanau nadobudnúť väčšiu šírku a hĺbku. Opierať sa „iba“ o strach ľudí z neho nestačí, pretože v opačnom prípade to môže byť boj prehratý a v konečnom dôsledku by prehrali všetci. Občianska spoločnosť musí preto čeliť extrémizmu a rasizmu, nenávisti i násiliu nekompromisnejšie všade tam, kde ukazujú tieto civilizačné neduhy svoje zlovestné grimasy. A to samozrejme neplatí iba o Nemecku.