Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Koncentračný tábor Osvienčim - Symbol vrážd a utrpenia

Foto: Mária Antalová/TASR

Žiaci gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou chodia každoročne na exkurziu do poľského mesta Osvienčim. Je to miesto, kde našli smrť milióny nevinných ľudí.

Bánovce nad Bebravou 3. apríla (TASR) - Žiaci Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou sa môžu každoročne zúčastniť exkurzie do poľského mesta Osvienčim.

Koncentračný tábor Osvienčim. Symbol vrážd a utrpenia 2. svetovej vojny. Toto miesto evokuje strach a hrôzu. Smrť miliónov nevinných ľudí. Tábor založený na rozkaz šéfa jednotiek SS Heinricha Himmlera dňa 27. apríla 1940. Sem odvliekli v júni 1940 prvých väzňov, predovšetkým Poliakov. V marci 1941 rozkázal Himmler vedľa tohto tábora postaviť druhý rozsiahlejší komplex, zvaný Auschwitz - Birkenau, ktorý sa stal najväčším vyhladzovacím centrom európskych Židov. Deportovali ich sem vo vagónoch určených dobytku. Tieto a mnohé ďalšie informácie sme sa dozvedeli na exkurzii v Osvienčime. Takisto aj mnoho o ľuďoch, ktorí prežili túto hrôzu. Nanešťastie ich nebolo veľa.

Mohli sme vidieť všetky budovy, kde Židia a ostatné obete bývali.
Foto: Mária Antalová/TASR
Miesta, kde Nemci svoje obete kruto popravili, plynové komory, kde väzňov otrávili plynným kyanovodíkom, cyklónom B, a nakoniec sme si prezreli aj krematórium. Videli sme osobné veci ľudí, ktorí tu bývali, ich kufre, oblečenie, ba dokonca i všetky domáce potreby, ktoré, žiaľ, nikdy nevyužili. Takisto sme si mohli pozrieť menný zoznam a fotografie tých, čo tu svoj život dožili. Niektorí tu prežili 1-2 týždne, iní sotva mesiac.

Druhý tábor Birkenau slúžil Nemcom predovšetkým na okamžité zabíjanie. Tu bolo deportovaných asi 1,3 milióna ľudí, pričom 1,1 milióna bolo zavraždených. Väčšinu ihneď po príchode poslali do plynových komôr alebo zastrelili. Celou cestou po oboch táboroch nás okrem našich profesorov sprevádzali sprievodkyne. Rozprávali o útrapách, ktoré museli títo nevinní ľudia podstúpiť. Dokonca aj jedna z troch sprievodkýň to zažila na vlastnej koži a svojimi vlastnými príbehmi nám priblížila dianie v koncentračnom tábore.

Mária Antalová, študentka Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou