Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

Koncová sieť nemocníc sa od októbra obnoví

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Koncová sieť nemocníc, ktoré boli zdravotné poisťovne povinné zazmluvniť, sa zrušila za bývalej vlády.

Bratislava 20. júna (TASR) - Koncept koncovej minimálnej siete nemocníc sa od októbra opäť obnoví. Do koncovej siete budú zaradení poskytovatelia, na ktorých má dosah ministerstvo zdravotníctva a predstavujú strategický význam pre štát.

Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa mení aj právna norma o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválili poslanci.

Koncová sieť nemocníc, ktoré boli zdravotné poisťovne povinné zazmluvniť, sa zrušila za bývalej vlády. Ministerstvo zdravotníctva vtedy tvrdilo, že takýto prístup viedol preukázateľne k deformáciám trhu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zvýhodnením vybraných zdravotníckych zariadení.

Zuzana Zvolenská: Je načase otočiť našu pozornosť smerom k pacientom

Je načase, aby sa pozornosť v rámci zdravotníctva otočila smerom k pacientom a aj k iným problémom, než je riešenie miezd zdravotníckych pracovníkov. Na brífingu to dnes po schválení novely zákona o zdravotnej starostlivosti parlamentom vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

"Veríme, že si nájdeme čas a za okrúhlym stolom sa pozrieme na plánované kroky zdravotníctva koncepčne a nielen cez prizmu veľkej nervozity pre neplnenie mzdových nárokov zdravotníckych pracovníkov," povedala ministerka.

Na margo opätovného zavedenia koncovej siete nemocníc od októbra 2012 podotkla, že je to jeden zo základných nástrojov realizácie zdravotnej politiky štátu. "Každý občan je tým, o ktorého sa máme starať bez ohľadu na to, ktorá poisťovňa uhrádza jeho zdravotnú starostlivosť. Na zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti v celej škále potrebuje mať aj nejaký dosah na poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vysvetlila dôvody tejto zmeny.

Podľa jej slov koncová sieť zastrešuje najmä zariadenia, ktoré poskytujú aj vzdelávaciu činnosť a potom nadregionálne, celoslovenské, najmä v oblasti onkológie, srdcovo-cievnych chorôb a detské centrá. "Tak isto aj psychiatrická starostlivosť a starostlivosť o drogovo závislých. Áno, koncová sieť bude prakticky obdobná, ako bola pred svojím zrušením," povedala Zvolenská.

Na otázku, či sa stalo niečo vážne za približne rok, keď bola koncová sieť zrušená, odpovedala ministerka negatívne. "Chvalabohu nič konkrétne sa pacientom v tomto období nestalo. Ale sme vyzývaní v rôznych typoch problémov zasiahnuť. Je nutné zachovať celé spektrum zdravotnej starostlivosti v rámci jej dostupnosti všetkým občanom. Nesieme za to garanciu, preto musíme mať možnosť zasiahnuť. Tieto koncové siete sú subjektmi, s ktorými zdravotné poisťovne zmluvný vzťah uzavretý majú," dodala.

Koncept koncovej minimálnej siete nemocníc sa od októbra opäť obnoví. Do koncovej siete budú zaradení poskytovatelia, na ktorých má dosah ministerstvo zdravotníctva a predstavujú strategický význam pre štát. Koncová sieť nemocníc, ktoré boli zdravotné poisťovne povinné zazmluvniť, sa zrušila za bývalej vlády. Ministerstvo zdravotníctva vtedy tvrdilo, že takýto prístup viedol preukázateľne k deformáciám trhu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zvýhodnením vybraných zdravotníckych zariadení.