Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

V Nemecku sa CDU/CSU a SPD dohodli na tzv. veľkej koalícii

Na snímke nemecká kancelárka a šéfka nemeckých kresťanských demokratov (CDU/CSU) Angela Merkelová (vľavo) a predseda sociálnych demokratov (SPD) Martin Schulz. Foto: TASR/AP

Voľby z 24. septembra priniesli stranám CDU/CSU aj SPD najhorší výsledok od roku 1949. Sociálni demokrati pôvodne avizovali odchod do opozície.

Berlín 7. februára (TASR) - Po dosiahnutí zhody na podobe koaličnej zmluvy a rozdelení rezortov medzi konzervatívnym blokom CDU/CSU a sociálnymi demokratmi (SPD) v Nemecku sa ešte v stredu napoludnie malo zísť 91 politikov z týchto troch strán.



Po skončení stretnutia v sídle Kresťanskodemokratickej únie (CDU) by mali pred novinárov predstúpiť kancelárka a šéfka CDU Angela Merkelová, predseda SPD Martin Schulz a predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer, uviedla agentúra DPA.

O 15.00 h sa má začať rokovanie predsedníctva CDU, o dve hodiny neskôr budú o výsledkoch koaličných rokovaní oboznámení členovia poslaneckého klubu CDU/CSU v Spolkovom sneme.

Vedenie SPD informovalo svojich členov o úspešnom ukončení koaličných rokovaní prostredníctvom aplikácie WhatsApp. "Unavení. Ale spokojní. Zmluva je hotová! Konečne," uviedlo v správe. Dodalo, že do dokumentu sa zapracúvajú "posledné detaily".

Neoficiálne rozdelenie rezortov a ich personálne obsadenie je už známe



Podľa informácií nemeckých médií pripadnú SPD ministerstvá zahraničných vecí, financií, práce a sociálnych vecí, rodiny, spravodlivosti a životného prostredia. Schulz sa má zároveň stať šéfom nemeckej diplomacie.

V kompetencii bavorskej CSU má byť ministerstvo vnútra, ktoré má riadiť šéf strany Horst Seehofer, ako aj rezorty dopravy a rozvojovej pomoci.

CDU dostala ministerstvá obrany, hospodárstva, poľnohospodárstva, zdravotníctva a školstva. Riadiť by mala aj úrad kancelára.

Novú nemeckú vládu povedie doterajšia spolková kancelárka Angela Merkelová, líderka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Internetové vydanie denníka Bild prinieslo už aj zoznam členov jej budúceho vládneho kabinetu, ktorý je však zatiaľ neoficiálny.

Vicekancelárom a ministrom financií by sa mal stať doterajší prvý muž radnice v Hamburgu Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Ministerstvo zahraničných vecí bude riadiť Martin Schulz, ktorý však zrejme opustí post predsedu SPD, na ktorom ho nahradí šéfka jej parlamentnej frakcie Andrea Nahlesová.

Novým spolkovým ministrom vnútra s rozšírenými kompetenciami by sa mal stať predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Horst Seehofer.

Ministerkou obrany zostane Ursula von der Leyenová (CDU).

Rezort hospodárstva by mal prevziať doterajší šéf Úradu spolkovej kancelárky, minister pre mimoriadne úlohy Peter Altmaier (CDU). Jeho nástupcom na čele Úradu spolkovej kancelárky by sa mal stať Helge Braun (CDU), ktorý tam pôsobil doteraz ako štátny minister.

Ministerkou zdravotníctva novej vlády by sa mala stať Annette Widmannová-Mauzová (CDU).

Rezort pôdohospodárstva a výživy by mala viesť Julia Klöcknerová (CDU), dlhoročná poslankyňa a šéfka krajinskej organizácie strany v Porýní-Falcku.

Ministerstvo školstva by v novej koalícii mal riadiť Hermann Gröhe (CDU).

Obsadenie týchto postov je podľa denníka Bild už isté. Naopak, za neisté označuje periodikum obsadenie ministerstva dopravy a digitálnej agendy (Andreas Scheuer z CSU), rezortu práce a sociálnych vecí (Eva Höglová z SPD), životného prostredia (Barbara Hendricksová z SPD), rezortu spravodlivosti (Heiko Maas z SPD), ako aj ministerstva rodiny (Katarina Barleyová z SPD) a rezortu pre rozvoj (Dorothee Bärová z CSU).

Minister vnútra Thomas de Maiziere plánuje odísť z vlády



Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorý previedol svoju krajinu cez migračnú krízu a rozličné teroristické hrozby, v stredu potvrdil, že plánuje odísť z vlády po tom, ako jeho konzervatívna strana CDU uzatvorila novú koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi (SPD).

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.
Foto: TASR/AP


De Maiziere, o ktorom sa kedysi hovorilo ako o možnom nástupcovi kancelárky Angely Merkelovej, napokon skončil v politickom súťažení ako hlavný porazený v súvislosti s novou vládou, informuje agentúra DPA. Všeobecne sa predpokladá, že novým šéfom rezortu vnútra sa stane Horst Seehofer z bavorskej strany CSU.