Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Koronavírusom nového typu sa nakazil aj juhoafrický politik Buthelezi

Na archívnej snímke Thabo Mbeki a Mangosuthu Buthelezi. Foto: TASR/AP

Buthelezi je v samoizolácii vo svojom dome a nemá žiadne symptómy ochorenia COVID-19, uviedla vo vyhlásení z víkendu jeho rodina.

Johannesburg 10. augusta (TASR) - Koronavírusom nového typu sa nakazil aj 91-ročný juhoafrický politik Mangosuthu Buthelezi, ktorý bol zakladateľom Strany slobody Inkatha (IFP). Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Buthelezi je v samoizolácii vo svojom dome a nemá žiadne symptómy ochorenia COVID-19, uviedla vo vyhlásení z víkendu jeho rodina.

Juhoafrická republika je koronavírusom najviac postihnutou krajinou afrického kontinentu a eviduje súčasne aj piaty najvyšší počet nakazených na svete - ide o viac ako 559.800 potvrdených prípadov. Chorobe spôsobenej novým koronavírusom v JAR od vypuknutia epidémie podľahlo viac ako 10.400 ľudí.

Buthelezi, ktorý koncom augusta oslávi 92. narodeniny, bol jedným z najdlhšie pôsobiacich politikov v Južnej Afrike, pričom vo vláde zastával funkciu ministra vnútra.

IFP založil v roku 1975. Táto strana, ktorá sa hlási najmä k etniku Zulu, bojovala o moc v JAR s Africkým národným kongresom (ANC) vedeným Nelsonom Mandelom, pričom často aj násilnými metódami.