Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Košickí žiaci a študenti si môžu oddnes vybavovať zľavy na cestovnom

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Študenti by nemali zabudnúť na to, že zľavy na minulý školský rok im končia.

Košice 22. júla (TASR) - Košickí žiaci a študenti si môžu už oddnes vybavovať zľavy na cestovnom v mestskej hromadnej doprave pre školský rok 2012/2013 v predajniach Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Bardejovskej a Rooseveltovej ulici.

"Nemali by zabudnúť na to, že zľavy na minulý školský rok im končia," upozornila hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.




Čo treba?

Na nový preukaz potrebuje žiadateľ aktuálnu fotografiu s rozmermi 3x3,5 cm a vyplnenú žiadanku (tlačivo v predajniach DPMK alebo na internete-www.dpmk.sk). U žiakov do ukončenia základnej školskej dochádzky stačí podpis a k nahliadnutiu predložiť občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list žiaka.

Študenti stredných a vysokých škôl denného štúdia do 26 rokov musia mať žiadanku potvrdenú školou, údaje nesmú byť prepisované, gumované alebo akokoľvek menené a k nahliadnutiu treba predložiť preukaz totožnosti. Študenti 4. ročníka stredných škôl musia mať na žiadanke uvedený dátum ukončenia štúdia; študenti posledného ročníka vysokých škôl (1. aj 2. stupňa) musia mať uvedený dátum ukončenia štúdia záverečnými skúškami.

Manipulačný poplatok je 0,50 eura za prepersonifikovanie alebo urobenie inej zmeny v karte, ako aj za vydanie kmeňového listu. Cena bezkontaktovej čipovej karty (BČK) je 4,80 eura (obal 0,33 eura). U žiakov ZŠ nie je predĺženie platnosti BČK potrebné, platnosť je totiž nastavená do 16 rokov veku. U študentov stredných škôl stačí podľa Karaffovej predložiť k nahliadnutiu potvrdenie školy a preukaz totožnosti, u študentov stredných škôl-prvákov sú potrebné na vybavenie rovnaké doklady ako pre nový preukaz (kto má žiacku BČK, nemusí si ju kúpiť, musí však predložiť všetky doklady na jej prepersonifikovanie).

"Študenti vysokých škôl môžu okrem prechádzajúcej možnosti využiť študentské karty ISIC, označené logom EMCARD, aj na cestovanie v MHD. Platnosť zľavy na karte vyznačuje vysoká škola," dodala Karaffová. Študenti posledných ročníkov SŠ a VŠ po ukončení štúdia záverečnými skúškami strácajú nárok na zľavnenú prepravu.

DPMK ďalej upozorňuje, že zľavnený cestovný lístok je platný len s preukázaním nároku na zľavu. Predajné miesta cestovných lístkov a dobíjania BČK sú zverejnené na internetovej stránke www.dpmk.sk.