Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Kostolík sv. Cyrila a Metoda v olympijskej dedine

Unikátny kostolík v Aténach Foto: TASR/ Pavol Demeš

Dorobili k nemu z dreva dve krídla, v ktorých sú spoločenské a administratívne priestory. Kostolík je vo vnútri vyzdobený ikonami s podobizňami apoštolov Slovanov.

Atény 22. marca (TASR) - Unikátny kostolík, ktorý nebol postavený, ale prinesený, sa nachádza v hlavnom meste Grécka, v Aténach. Je taký malý, že ho zhotovili v betonárskej fabrike a priviezli na nákladnom aute.

Dorobili k nemu z dreva dve krídla, v ktorých sú spoločenské a administratívne priestory. Kostolík je vo vnútri vyzdobený ikonami s podobizňami apoštolov Slovanov. Nachádza sa v olympijskej dedine na okraji Atén, ktorá bola vybudovaná pre ubytovanie asi 10.000 športovcov počas letných olympijských hier v roku 2004. Po olympiáde boli domy adaptované na byty.

Kostolík navštevujú obyvatelia tejto modernej časti mesta. Okrem bohoslužieb sú v ňom i hodiny náboženstva a spoločenské podujatia. Ide o jediný kostol v Aténach zasvätený solúnskym bratom. Pravoslávni kňazi, ktorí sa zaslúžili o jeho výstavbu, už majú ďalšie plány, o ktorých informovali veľvyslanca Slovenskej republiky v Grécku Petra Michalka. Oproti malému kostolíku získali pozemok, na ktorom vyrastie veľký murovaný chrám sv. Cyrila a Metoda. Veľvyslanec Michalko prisľúbil, že sa zúčastní položenia základného kameňa, čo by sa mohlo uskutočniť už v tomto roku.