Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Žilinský kraj ocenil najlepšie podnikateľské zámery stredoškolákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kategóriu Spoločensky prospešný študentský projekt vyhrala Vanda Rusnáková z liptovskohrádockej strednej školy s projektom Život v úli, v ktorom približuje život včiel mladej generácii.

Žilina 23. mája (TASR) - Študentky Súkromnej strednej odbornej školy (SOŠ) Pro Scholaris v Žiline a SOŠ lesníckej a drevárskej J. D. Matejovie v Liptovskom Hrádku zvíťazili v súťaži Stredoškolský podnikateľský zámer 2023/2024, ktorej výsledky vyhlásil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v rámci Festivalu študentskej podnikavosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

ŽSK organizuje súťaž v spolupráci s inovačným centrom Inovia. "Do 13. ročníka súťaže prihlásilo v dvoch samostatných kategóriách svoje projekty 48 študentov, pričom pred odbornou porotou na festivale sa prezentovalo 12 z nich," priblížila Lacová s tým, že víťazi získali finančnú odmenu vo výške 500 eur.

V kategórii Podnikateľský študentský projekt zvíťazila dvojica žilinských študentiek Jana Gašparíková a Júlia Filová s projektom výroby náramkov s odtlačkami labiek alebo zaliateho kúska srsti domáceho zvieratka pod názvom Stopa v srdci. Kategóriu Spoločensky prospešný študentský projekt vyhrala Vanda Rusnáková z liptovskohrádockej strednej školy s projektom Život v úli, v ktorom približuje život včiel mladej generácii.

Ocenenia víťazom odovzdala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. "Súťaž je pre mnohých študentov prvou a vzácnou príležitosťou prezentovať svoje nápady pred širokou laickou i odbornou verejnosťou. V rámci podpory dostávajú študenti príležitosť odborných konzultácií k vlastnému podnikateľskému nápadu a tí, ktorých odborná porota vyhodnotí ako najlepších, dostanú od nás aj ďalšiu podporu pri uvádzaní projektu do praxe," poznamenala Jurinová.