Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Krásnu Hôrku by mohli začať zastrešovať už v polovici júla

Minister kultúry SR Marek Maďarič (vpravo) navštívil 18. júna 2012 hrad Krásna Hôrka 100 dní po požiari. Foto: TASR/František Iván

Média o tom informoval šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

Krásna Hôrka 18. júna (TASR) - V druhej polovici júla by sa mohli začať práce so zastrešovaním hradu Krásna Hôrka, ktorý v marci zničil požiar. Počas jeho návštevy to dnes uviedol minister kultúry Marek Maďarič. Od tragédie, kedy sa vznietila strecha hradu, uplynulo 100 dní.

"Z toho vyplýva základný cieľ, aby sme do konca roka mali hrad zastrešený a potom je možné stanoviť si cieľ, že v budúcoročnej sezóne by bol spodný a stredný hrad sprístupnený verejnosti," uviedol Maďarič. Verejné obstarávanie na zastrešenie hradu je podľa ministra už pred dokončením, práce sa začnú, ak sa nevyskytne žiadna komplikácia.

Minister vyjadril hoci trpkú, ale spokojnosť s tým, že ešte počas jeho pôsobenia rezort prvýkrát poisťoval svoj hnuteľný a nehnuteľný majetok a jeho inštitúcie. "Dnes sme v lepšom stave, ako keby poistený nebol, naozaj, tie milióny by musel niekde hľadať štát a neviem, či by boli okamžite k dispozícii," dodal minister.

Šéf rezortu kultúry si dnes obhliadol základné práce, ktoré už boli na hrade vykonané. Jednou z kľúčových úloh bolo napríklad aj umiestnenie bleskozvodu. Hrad mohol byť totiž podľa ministra "dobrým terčom" pre ďalšie poškodenie.

V súvislosti s verejnými obstarávaniami, ktoré si žiadajú rekonštrukčné práce, hovoril minister o trpezlivosti. Urýchľovanie prác za každú cenu podľa neho nie je správne. Chce, aby bol hrad obnovený v dohľadom čase, ale spôsobom, ktorý zaručí, že sa dostane do pôvodného stavu. "Je ambícia využiť, aby sa zregeneroval, aby sa dostal do prapôvodného stavu ako to pred 200-300 rokmi bolo," vysvetlil minister.

Momentálne podľa neho prebieha veľmi zložitý proces znaleckého posudku, ktorý sa týka vyčíslenia škôd. Posudok bude dôležitý pre poisťovňu.