Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Kreatívne centrum sa predstavilo verejnosti, chce pokračovať v školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Kultúrno-kreatívne centrum vzniká v historickom objekte na Hlavnej 17, ktorý mesto zapožičalo TTSK na dobu desiatich rokov.

Trnava 29. septembra (TASR) - Novovznikajúce Kreatívne centrum Trnava (KCT), ktoré plánuje otvoriť svoje brány v budúcom roku, sa prvýkrát v stredu (28.9.) predstavilo v širšom kontexte verejnosti. Na stretnutí na pôde Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) zverejnilo aj prvú výzvu pre záujemcov o program Inkubátor pre nepodnikateľov.

Kultúrno-kreatívne centrum vzniká v historickom objekte na Hlavnej 17, ktorý mesto zapožičalo TTSK na dobu desiatich rokov. Krajská samospráva projekt realizuje s cieľom zlepšenia podmienok komunity v kultúrno-kreatívnom priemysle, zníženia odlivu mladých ľudí za službami poskytovanými v iných mestách a zvýšenia zamestnanosti v tejto oblasti. Celkový rozpočet projektu je viac ako osem miliónov eur, z nich 7,7 milióna eur TTSK získal z eurofondov.

Na aktivity ponúka KCT 4664 m2 plochy, podľa manažérky pre programy Nikoly Kozmovej sa pre kreatívcov vytvárajú na prenájom ateliéry, zasadačky, administračné priestory, skúšobne, výrobné laboratóriá a tiež sa počíta s gastroprevádzkou. "Vysvetlili sme účastníkom možnosti centra, aké budeme mať programy, technológie. Chceme podobné informačné stretnutia opakovať po školách i na iných fórach a zbierať názory. Na základe dopytu budeme potom tvoriť ponuku. Zatiaľ sa nám ozývajú jednotlivci s otázkami o príležitostiach," povedala Kozmová. V prvej výzve na Inkubátor pre nepodnikateľov majú priestor pre 15 účastníkov, ktorí majú záujem byť súčasťou kultúrno-kreatívneho priemyslu.

Medzi tými, ktorí sa prišli na stretnutie dozvedieť niečo viac o KCT boli aj Samuel a Martin. "Venujem sa kreatívnemu priemyslu, som sčasti dizajnér a konštruktér. Vidím prienik záujmov v rámci tohto programu a aj ako zaujímavú príležitosť na spoluprácu do budúcna. KCT je dobrý nápad, treba podporovať aj mladšie generácie, aby sa mali kde realizovať. V Trnave je najvyšší čas niečo také rozbehnúť," povedal Samuel pre TASR. Aj Martinov ateliér "má prienik s KCT". Centrum môže podľa neho byť pre mladých kreatívnych ľudí zaujímavým odrazovým mostíkom.

Prvá, odborná prezentácia KCT sa konala v polovici augusta pre zástupcov inštitúcií a podnikateľov v oblasti kreatívneho priemyslu. Informovali ich o pripravovaných aktivitách i programovej náplni. Ďalším zámerom bolo prepojiť KCT s inštitúciami, ktoré v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu v Trnavskom kraji pôsobia a hľadať možnosti spolupráce.