Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

R. Trnka otvoril nový školský rok na Gymnáziu Poštová v Košiciach

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Košický kraj je zriaďovateľom 63 škôl a piatich školských zariadení.

Košice 3. septembra (TASR) - Do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) sa po letných prázdninách vrátilo viac než 25.000 žiakov. Nový školský rok otvoril v pondelok predseda KSK Rastislav Trnka na Gymnáziu Poštová v Košiciach, ktoré bolo v minulom školskom roku podľa hodnotenia Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) tretím najlepším gymnáziom na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

KSK je zriaďovateľom 63 škôl a piatich školských zariadení. "Našou snahou je vytvárať podmienky pre kvalitné zázemie na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK a posúvať úroveň vzdelávania a aktivít na školách," uviedol Trnka. Gymnázium Poštová dlhodobo podľa neho prináša nadštandardné podmienky pre rozvoj žiakov, čo potvrdzujú aj ich úspechy na národných i medzinárodných súťažiach. Mnohí z nich však po skončení strednej školy odchádzajú študovať do iných regiónov Slovenska alebo do zahraničia.

"Naša spoločnosť však potrebuje kvalitných odborníkov a šikovných mladých ľudí aj doma, na východe. Košický samosprávny kraj bude pomáhať k vzniku nových pracovných miest, aby mladí ľudia v našom kraji zostali, ak odídu, aby sa vrátili, zamestnali sa s očakávaným hodnotením a ostali tu žiť aj po skončení študentských čias," skonštatoval Trnka.

Podľa riaditeľa Gymnázia Poštová Otta Révésza odliv mladých ľudí súvisí s možnosťami sebarealizácie počas a po skončení štúdia. "Naši absolventi vyhľadávajú predovšetkým prestížne univerzity, prevažne v zahraničí, ako sú napríklad Cambridge a Imperial College v Anglicku alebo Karlova univerzita v Prahe. Nemalou mierou sa na ich odchode podieľa aj nízke platové hodnotenie v našom kraji po skončení vysokej školy. Riešenie vidím v spolupráci vysokých škôl so zamestnávateľmi a v ich motivácii rôznymi benefitmi," povedal riaditeľ.

Gymnázium Poštová už roky patrí medzi najlepšie gymnáziá na Slovensku, v rebríčkoch hodnotenia INEKO mu každý rok patria popredné priečky.