Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

V Kuvajte zaznamenali pravdepodobne prvý prípad nákazy MERS

Na snímke nový typ koronavírusu, ktorý pochádza z rovnakej skupiny ako vírus SARS a ktorý sa mohol preniesť medzi ľuďmi. Foto: TASR/AP Photo

MERS vyvoláva príznaky podobné chrípke, pričom môže viesť aj k zlyhaniu obličiek a ťažkej pneumónii.

Kuvajt 13. novembra (TASR) - Kuvajt na svojom území zaregistroval pravdepodobne prvý prípad nákazy novým koronavírusom označovaným aj MERS (blízkovýchodný respiračný syndróm), informovala dnes miestna tlač.

Obeť hospitalizovali vo vážnom stave v miestnej nemocnici, spresnil denník ar-Ráj s odvolaním sa na lekárske zdroje s tým, že lekár, ktorý pacienta ošetroval, sa možno vírusom nakazil tiež. V správach sa neuvádza, či laboratórne testy potvrdili prítomnosť MERS.

Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok oznámila, že laboratórne je od septembra minulého roka potvrdených 153 prípadov nákazy koronavírusom MERS. Medzi nimi je aj 64 osôb, ktoré nákaze podľahli.

MERS vyvoláva príznaky podobné chrípke, pričom môže viesť aj k zlyhaniu obličiek a ťažkej pneumónii.

Väčšinu nakazených hlásili zo Saudskej Arábie. Ďalšie prípady zaznamenali v ďalších štátoch Perzského zálivu. Niekoľko nakazených zaregistrovali aj v Európe a severnej Afriky - väčšinou šlo o ľudí, ktorí sa vrátili z Perzského zálivu.

Vírus je príbuzný ťažkému akútnemu respiračnému syndrómu (SARS), ktorý prvýkrát hlásili v roku 2002 a jeho následné rozšírenie si vo svete vyžiadalo stovky životov.

Vírus MERS podľa predpokladov odborníkov pochádza z netopierov.