Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Lavínová hrozba v Tatrách popoludní stúpne na tretí stupeň z piatich

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS Jasná

Vo všetkých pohoriach bola v pondelok ráno hmla alebo zamračené, miestami slabo snežilo.

Liptovský Hrádok 19. apríla (TASR) - Vo vyšších polohách slovenských pohorí platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Vysokých Tatrách sa popoludní lavínová hrozba zvýši na tretí stupeň. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Hlavným lavínovým problémom ostáva nový previaty sneh, ktorý počas dňa vlhne a stáva sa až mokrým. Na svahoch s týmito podmienkami je možné uvoľnenie lavín najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie až stredne veľké spontánne lavíny," uviedol Kyzek.

Vo všetkých pohoriach bola v pondelok ráno hmla alebo zamračené, miestami slabo snežilo. Fúkal slabý, prevažne severovýchodný vietor. Za posledných 24 hodín pripadlo do desiatich, v Tatrách desať až 20 centimetrov nového snehu.

Snehové podmienky v jednotlivých slovenských pohoriach sú ku koncu zimy rozdielne. "V Tatrách sa výška snehovej pokrývky drží ako uprostred zimy. Vo Fatrách je sneh už iba v najvyšších polohách a aj nového snehu tam je najmenej," dodal Kyzek.