Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Lekári aj sestry odmietajú spoločný zákon pre zamestnancov v sektore

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Ako dnes poznamenal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, nepozná nikoho zo zainteresovaných, ktorý by mal záujem o zjednotenie zákonov.

Bratislava 13. júna (TASR) - Lekári i sestry dnes odmietli prípravu nového spoločného zákona pre zamestnancov v zdravotníctve, ako aj prípadné zlučovanie zákonov o mzdách lekárov a sestier. Ako dnes poznamenal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, nepozná nikoho zo zainteresovaných, ktorý by mal záujem o zjednotenie zákonov. Vyzval preto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby zastavila práce na spoločnom zákone.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová potvrdila, že s takýmito plánmi sa sestry nestotožňujú. Zdôraznila, že nespochybňujú požiadavky iných zdravotníckych pracovníkov. Sestry rovnako ako lekári žiadajú zastavenie prác na spoločnom zákone. "Najpravdepodobnejším cieľom je oddialiť neodkladné riešenia navýšenia finančných zdrojov na krytie platných zákonov," myslí si Lévyová.

Lekárske odbory už pred niekoľkými dňami upozornili, že pokiaľ by sa otvoril zákon o mzdách lekárov, začali by uvažovať o znovunastolení svojich pôvodných požiadaviek, z ktorých ustúpili v spoločnom memorande s vládou. Týka sa to napríklad platovej otázky či zmien v Zákonníku práce. Lévyová pripomenula, že sestry a lekári si pri presadzovaní právnych noriem upravujúcich ich mzdy prešli každý svojou, avšak rovnako náročnou cestou.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podľa svojich slov nerozumie takémuto vyhrocovaniu situácie. "Môj postoj bol a je stále rovnaký, potrebujeme sa rozprávať o nastavení spoločného systému odmeňovania, či už je to jeden, dva, tri zákony, či je to inou cestou o tom sme nediskutovali, tak, ako som všetkým sľúbila, budeme na túto tému hovoriť za spoločným rokovacím stolom," povedala. Poznamenala, že nemá vedomosť o tom, že by sa spoločný zákon už pripravoval