Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Letná škola zoznámila študentov so svetom žurnalistiky

Letná škola žurnalistiky v Ružomberku Foto: Teraz.sk

Bratislava/Ružomberok 25. júna (TERAZ.sk) - Vyše štyri desiatky stredoškolákov absolvovali počas uplynulých štyroch dní tretí ročník Letnej školy žurnalistiky v Ružomberku. Na Filozofickej fakulte (FF) Katolíckej univerzity (KU) získali poznatky od skúsených lektorov v oblasti tlače, rozhlasu a televízie.

Nechýbali workshopy o fotografii a neverbálnej komunikácii. Naučili sa tiež, aké je to byť kresťanským novinárom - profesionálom. Akciu, ktorá vyvrcholila udeľovaním certifikátov o úspešnom absolvovaní, pripravila Katedra žurnalistiky FF KU.

"Verím, že tento ročník splnil očakávania účastníkov. Chceli sme im otvoriť dvere do sveta médií. Vďaka letnej škole sa môžu rozhodnúť aj pre výber budúcej vysokej školy," hovorí vedúci katedry žurnalistiky FF KU Imrich Gazda.
Marta Jančkárová
Foto: Teraz.sk
Poznamenal, že ho veľmi teší, že na katedre mohli privítať i jednu z najznámejších osobností verejnoprávnej televízie a politického moderátorstva na Slovensku Martu Jančkárovú, ktorá s účastníkmi letnej školy debatovala na rôzne témy i moderovala fiktívne televízne diskusie na originálne témy. "Stretla som úprimných ľudí, ktorí mali záujem niečo sa dozvedieť. Majú v sebe ideály, ktoré sú mi sympatické. Novinár by ich mal mať,“ hovorí Marta.

Svet médií predstavili na letnej škole skúsení lektori. Patrili medzi nich nielen doktorandi katedry, ale aj bývalí absolventi, ktorí aktívne pôsobia v rôznych typoch médií. Workshopy boli spojené s praktickými ukážkami a cvičeniami. Nechýbali tiež rôzne formy motivačných cvičení zameraných na rozvoj osobnosti novinára.

Vo voľnom čase študenti navštívili kultúrnu pamiatku Vlkolínec, ktorá je zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nechýbala debata s liptovským spisovateľom Antonom Laučekom, ktorý stredoškolákov zoznámil aj so základmi tvorivého písania. Osobitnou časťou bola tiež možnosť absolvovať špeciálne workshopy o komunikácii.

Letná škola žurnalistiky dáva priestor stredoškolákom, ktorí môžu získať teoretické a praktické zručnosti. Tie môžu využiť vo vlastných stredoškolských médiách. Vďaka letnej škole sa dozvedia viac o novinárstve a práci v médiách. Zároveň majú možnosť zvážiť svoje ďalšie študijné a profesijné zameranie. Bližšie informácie o letnej škole je možné nájsť na internetovej stránke lsz.ku.sk.

Ilustračné foto
Foto: Teraz.sk