Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Začali sa okrúhle stoly na tému duševné zdravie detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Prvý okrúhly stôl bol venovaný téme vzťahová väzba a otázkam - prečo je dôležitý vzťah medzi rodičom a dieťaťom v útlom veku a tesne po narodení.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Liga za duševné zdravie (LDZ) dnes otvorila plánovanú sériu stretnutí odborníkov a rodičov, ktoré chce tento rok zamerať na problémy detí v súvislosti s duševným zdravím a duševnými poruchami.

Prvý okrúhly stôl bol venovaný téme vzťahová väzba a otázkam - prečo je dôležitý vzťah medzi rodičom a dieťaťom v útlom veku a tesne po narodení, ako sú utvárané vzťahy medzi matkou a dieťaťom a tiež prečo je dôležitých práve prvých 90 minút po narodení dieťaťa.

Vzťahovú väzbu - moderný, na dlhoročných výskumoch založený pohľad na dôležitosť blízkeho a dôverného vzťahu medzi dieťaťom a jeho vzťahovou osobou predstavil psychiater Jozef Hašto. Podľa neho tento mimoriadny vzťah určuje vývoj človeka a je predpokladom duševného zdravia a zdravého vývinu od prvých chvíľ od narodenia.

"Dieťa má vrodenú potrebu udržiavať si blízky vzťah a kontakt so svojou matkou, je to hlboko biologicky zakotvené, podobne ako regulácia príjmu tekutín, potravín alebo regulácia telesnej teploty," vysvetlil Hašto s tým, že dieťa má vrodený komunikačný program, ktorým potrebuje komunikovať so svojím okolím.

"Má tendenciu viazať sa na jednu osobu, ktorá je dostupná a ktorá s dieťaťom najkvalitnejšie komunikuje,"
doplnil psychiater vychádzajúci z teórie vzťahovej väzby, s ktorou prišiel britský psychológ a psychiater John Bowlby.

Odborníci sa ďalej v moderovanej diskusii venovali oxytocínu, hormónu lásky a dôvery, ktorý sa významne produkuje pri pôrode. Ako spúšťač oxytocínu môže pôsobiť aj samotné dojčenie, kožný kontakt a teplo. "Ukázalo sa, že rodičia a deti, ktorí mali kožný kontakt po pôrode dieťaťa, tak aj neskôr viac vzájomne komunikujú, sú uvoľnenejší, senzitívnejšie komunikujú a lepšie narábajú so stresmi," poznamenal Hašto.

Súčasťou diskusie, do ktorej prispeli aj predstaviteľky materských centier, bola i téma humanizácie pôrodníctva. Podľa vyjadrení rečníkov treba previesť pôrod tak, aby boli vytvorené podmienky pre to, aby vzťahová väzba vôbec vznikla. Odňatie dieťaťa od matky po pôrode vidí ako faktor traumatizácie klinická psychologička a odborná garantka projektu Sprievodca pôrodnicami Hana Celušáková.

O oživenie prvého okrúhleho stola LDZ sa postarali matky s bábätkami. Pozvanie prijala i speváčka Mária Čírová. Dvojnásobná mama sa podelila o svoje skúsenosti z pôrodnice. Jej prvé dieťa, syn Hugo, prišlo na svet cisárskym rezom. "Veľmi som z toho bola nešťastná. Mala som 20 rokov, pôrod prešiel veľmi rýchlo. Keď som prišla na sálu, povedali mi, že som úzka, útla, chudá, nikto ma viac nevyšetroval, hneď ma zobrali na sálu," prezradila speváčka s tým, že si svoj prvý pôrod predstavovala inak. Syna napokon videla až po siedmich hodinách na jej požiadanie.

Na druhý pôrod sa Mária Čírová pripravovala s dulou, verila, že sa jej dcéru podarí porodiť prirodzenou cestou. "Fyziologický pôrod, bez epidurálky, bez ničoho bol nádherný. Rodila som 16 hodín, hoci to bolo náročné, dalo sa to vydržať. Nič krajšie si neviem predstaviť. Prirodzený je prirodzený," dodala s úsmevom.