Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Loď amerického námorníctva je pripravená pre pacientov s koronavírusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štát New York v pondelok oznámil ďalších 599 obetí koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 4758.

Washington 6. apríla (TASR) – Nemocničná loď amerického vojenského námorníctva Comfort je v prípade potreby pripravená prijať pacientov nakazených novým koronavírusom, aj keď sa to pôvodne neplánovalo. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Loď dorazila minulý týždeň do prístavu v New Yorku, kde pôvodne mala slúžiť ako nemocnica pre pacientov bez príznakov nákazy koronavírusom. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo však v pondelok na tlačovej konferencii povedal, že plánuje požiadať prezidenta Donalda Trumpa, aby poveril námorníctvo liečiť na palube nemocničnej lode pacientov s ochorením COVID-19.

"Nariadenie prijímať pacientov s ochorením COVID-19 sme zatiaľ nedostali, no ak k tomu dôjde, sme pripravení tak urobiť spôsobom, ktorý obmedzí riziko nákazy pre posádku a ďalších pacientov na palube," uviedol v stanovisku tlačový odbor námorníctva.

Pôvodným plánom bolo, aby sa na lodi prijímali pacienti bez príznakov ochorenia COVID-19 a odbremenili sa tak miestne nemocnice, ktoré v dôsledku pandémie zaznamenali príliv veľkého množstva pacientov a ich kapacity sú vyčerpané. Podľa Cuoma je však správnym krokom, aby loď využila svoju kapacitu 1000 lôžok a pomohla New Yorku vyrovnať sa s koronavírusovou pandémiou.

Štát New York v pondelok oznámil ďalších 599 obetí koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 4758. Nakazených je viac ako 130 000 ľudí. Najviac postihnutou oblasťou je mesto New York.