Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Ľudí s cukrovkou pribúda, deti ukážu, ako jej predchádzať

Svetový deň diabetu si verejnosť pripomína od roku 1991 z iniciatívy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodnej diabetickej federácie.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Deti zo základných škôl dnes pri príležitosti Svetového dňa diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra ukážu, aké sú možnosti prevencie cukrovky.

Desať najlepších nápadov, ako predchádzať tomuto ochoreniu, z projektu Modrý kruh sa predstaví v bratislavskom obchodnom centre Avion. V rámci programu je pripravené aj predstavenie Sladký Leonardo v podaní študentov Katedry bábkoherectva VŠMÚ pod vedením Jána Uličianskeho. Merať sa tam i budú hodnoty cukru v krvi a poskytovať odborné konzultácie.

Svetový deň diabetu si verejnosť pripomína od roku 1991 z iniciatívy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodnej diabetickej federácie. "Sledujeme mimoriadny nárast pacientov s cukrovkou, je to daň dobe, kedy sa ľudia začínajú inak správať, majú dostatok potravy, nehýbu sa, je to daň životnému štýlu, ktorý žijeme a bohužiaľ, trendy ukazujú, že nárast pacientov s cukrovkou je veľmi epidemický na celom svete," povedala pre TASR riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková. Upozornila, že výskyt obezity, ktorá sa neskôr môže podpísať pod vznik cukrovky, medzi slovenskými deťmi narastá.

Na Slovensku cukrovkou trpí okolo 340.000 pacientov a ďalších asi 300.000 je podľa odhadov takých, ktorí o svojom ochorení ešte netušia. Aj preto sa Slovensko pripojilo k medzinárodným aktivitám na prevenciu cukrovky. Slovenská diabetologická spoločnosť vypracovala Národný diabetologický program, ktorý je vo fáze schvaľovania Ministerstva zdravotníctva SR.

"Predpoklady pre diabetes mellitus 2. typu máme v génoch skoro všetci. A preto je dôležité, aby sme sa už detstva naučili pred týmto ochorením účinne chrániť," poukázal prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka. Podotkol, že prevencia cukrovky nie je nič nepríjemné, ani zložité. "Stačí, keď sa vrátime k tomu, čo je pre náš organizmus prirodzené – pohyb, racionálna a rozmanitá strava a odbúranie zlozvykov ako alkohol, je prejedanie sa, alkohol, či sedavý spôsob života," doplnil.

Do projektu Modrý kruh sa zapojili žiaci pod vedením učiteľov z 54 základných škôl v 41 mestách Slovenska. Rozpracovali spolu 63 projektov, v ktorých predložili svoj pohľad na prevenciu cukrovky. Pri vypracovaní im pomáhali aj odborné tímy zložené zo zdravotných sestier pracujúcich v diabetológii. Projekt sa uskutočňuje pod odbornou garanciou Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Partnermi projektu sú aj Kancelária WHO na Slovensku a Sekcia sestier pracujúcich v diabetológii. Finančne ho podporuje spoločnosť Novo Nordisk Slovakia.